Pääkirjoitukset

Suuret kaupungit ottivat sote-veturin haltuunsa

Kaatunut sote-ratkaisu ei kaipaa syyllisiä, vaan ratkaisuja.
Kahden suurimman, eli Helsingin Jan Vapaavuori ja Tampereen Lauri Lyly viime vuoden helmikuussa Tampereella. Taustalla seurailee Hämeenlinnan Timo Kenakkala. Kuva: Janne Ruotsalainen
Kahden suurimman, eli Helsingin Jan Vapaavuori ja Tampereen Lauri Lyly viime vuoden helmikuussa Tampereella. Taustalla seurailee Hämeenlinnan Timo Kenakkala. Kuva: Janne Ruotsalainen

Tuntuu lähinnä irvokkaalta, jos vaaleihin valmistautuvat puolueet etsivät joukostaan häviäjiä, kun ensin kaatui sote ja sitten hallitus. Syyllisiä ei kaivata, vaan päätöksiä ja ratkaisuja.

Yhteisten asioiden hoitaminen tuntuu kovin vaikealta. Virheitä tekevät varmasti kaikki. Tärkeintä silti olisi, että niistä myös opittaisiin jotakin.

Seuraavan hallituksen pitäisi soten ohella alkaa uudistaa myös sosiaaliturvaa, mikä on asiantuntijoiden mukaan vieläkin rankempi savotta.

On hyvä muistaa, että sote-uudistuksessa kyse on perusterveyden lisäksi myös erikoissairaanhoidon ja sosiaalipuolen palveluista. Maakuntamallit ja valinnanvapaudet tulivat eronneen hallituksen toimesta kuin liimattuina näiden perusasioiden päälle.

Äänestäjän kuluttajansuojan ja päätöksenteon uskottavuuden kannalta olisi suotavaa, että kaikki puolueet jo ennen vaaleja kertoisivat päälinjauksensa näissä.

Vaalien lähestyessä poliittinen peli muuttuu kovemmaksi. Suomen kuuden suurimman kaupungin johto esitteli oman sote-mallinsa. Kuinka paljon tällä ulostulolla kirjoitetaan seuraavan hallituksen keskeistä ohjelmarunkoa?

Helsingin, Espoon ja Turun johtajat ovat kokoomuslaisia, kun taas Tampereen ja Vantaan demareita. Oulun kaupunginjohtajan Päivi Laajalan voi laskea lähelle keskustaa. Kasassa on siis Big Six.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori vastusti näkyvästi eronneen hallituksen ajamaa sote-uudistusta. Kaikki kokoomuslaiset saattavat olla lähinnä helpottuneita soten kaatumisesta siltä osin, että keskustan maakuntamalli meni hyllylle.

Kuuden kaupunginjohtajan esittämä malli pohjaa kuntien roolin korostamiseen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä. Vielä pitäisi tietää, mitä demarien puheenjohtaja Antti Rinne tuumii mallista.

Edellisen hallituksen sote-uudistus kaatui siihen, etteivät demarit halunneet lähteä kuntien pakkoliitoksiin. Kyse on siitä, miten tarvittavat laajemmat hartiat syntyvät omaehtoisesti.

Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan yhteishankkeesta erikoissairaanhoidossa voisivat muut seudut ottaa oppia.