Pääkirjoitukset

Suuret päätökset odottavat uusia valtuustoja

Sunnuntain kuntavaaleissa valitut ja ensi vuonna kautensa aloittavat uudet valtuustot eivät juuri harjoitteluaikaa saa. Ensi vuonna esityslistoille nousevat päätökset sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta ja tulevaisuuden kuntarakenteesta. Myös kurjistuva kuntatalous teettää uusilla päättäjillä lujasti töitä. Rahan niukkuus rajoittaa poliittista luovuutta ainakin, jos sillä tarkoitetaan palvelutarjonnan lisäämistä tai tuntuvaa laadullista parantamista.

Sote-uudistus nousi vaalitaistelun kalkkiviivoilla myös päähallituspuolueita jakavaksi kysymykseksi. Kabineteissa oli ilmeisesti tapeltu kovaa uudistuksen päälinjoista. Johtavien hallituspuolueiden johtajat kykenivät juuri ja juuri lakaisemaan riidan roskat maton alle viimeisissä vaalikeskusteluissa. Siellä ne odottavat edelleen ratkaisuaan.

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on vielä aikaa, vaalikausi ei ole vielä puolivälissäkään. Nyt on juuri se hetki, jolloin tulevien vaalien paineet eivät vielä haittaa päätöksentekoa. Siksi kunnallisvaalien tulos, joka osoitti ruotsalaisia lukuun ottamatta tappiota kaikille hallituspuolueille, ei kuitenkaan lyönyt kovin syvää kiilaa hallituskumppanusten väliin.

Hallitus pysyy koossa koko vaalikauden ja sitä yhdistävänä liimana ovat paitsi perussuomalaisten pelko, myös keskustan menestys. Kolmossija osoitti puolueen olevan edelleen elossa.

Uusilla valtuutetuilla on edessään oppivuodet siitä, kuinka suomalaisia kuntia hallitaan. Erityisesti huomio kiinnittyy vaalivoittajaan, perussuomalaisiin. Se marssitti valtuustoihin suuren joukon kokemattomia kuntapäättäjiä.

Eduskuntavaalien suurmenestys viime vuonna toi kansanedustajiksi väkeä, jonka edesottamuksia media on runsaan vuoden ajan tuonut julkisuuteen. Se ei ole aina ollut kovinkaan positiivista ja saattaa olla, että myös paikallistasolla ilmaantuu värikkäitä poliitikkoja, jotka tarvitsisivat paimenen tuekseen.

Neljänneksi yltäneeltä perussuomalaiselta puolueelta odotetaan myös poliittisia avauksia ja yhteistyökykyä. Vaalit saatetaan voittaa mollaamalla vanhoja puolueita ja osoittamalla piruja niiltäkin oksilta, joilla niitä ei edes istu, mutta kunnallispolitiikan arjessa ne eivät enää kanna.

Perussuomalaisten joukosta on löydyttävä osaajia myös lukuisten kuntayhtymien ja alan yhteisöjen keskeisiin luottamustoimiin. Niitä puolue saa vaalimenestyksensä mukaisesti.

Maan tapa on, että kunnissa monet johtavat virkamiehet osallistuvat ”omiensa” valtuustoryhmien kokouksiin. Perussuomalaisilta tällainen virkamieskaaderi puuttuu kokonaan, ainakin toistaiseksi. Valtuutetulla on toki lähes rajaton oikeus saada tehtävässään tarvittavia tietoja kunnasta ja sen toimielimistä ja niitä on jokainen virkamies velvollinen myös antamaan.

Uusien valtuustojen oppivuosista ei voi tulla kovin pitkiä, sillä monet kunnallispolitiikan ongelmat ja linjanvedot edellyttävät pikaisia ratkaisuja.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic