Pääkirjoitukset

Suuret päätökset odottavat yhä

Vielä viikko sitten näytti siltä, että vaalikauden puolivälissä Hämeenlinnan poliittisissa kuvioissa ei tapahdu ennakoimattomia muutoksia. Jo kauden alussa oli sovittu muutamista vaihdoksista luottamuspaikoilla ja ne tapahtuvatkin.

Pitkäaikaisen kokoomuspoliitikon Tapio Vekan (kok.) vetäytyminen merkittävistä luottamustoimista kuitenkin sähköisti ilmapiirin. Hän perusteli päätöstään varsin suorasanaisesti sillä, että on kurkkuaan myöten täynnä nykyistä päättämättömyyden ja kyräilyn ilmapiiriä.

Syytös lähti perussuomalaisille, jotka vastasivat välittömästi, että nyt hyvä veli –akseliin sattuu.

Olivat Vekan motiivit mitkä tahansa, hän kiinnitti huomiota ongelmaan, joka vaivaa hämeenlinnalaista päätöksentekoa.

Kaupunginhallitus on jumiutunut näpertelemään pikkuasioiden pariin. Esimerkiksi eduskuntavaalien ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloista on nyt väännetty useaan otteeseen.

Monia päätöksiä on lykätty lisäselvitysten toivossa. Valitettavasti vain tulevaa on vaikeampi ennustaa kuin mennyttä. Päätöksiin liittyy aina se riski, ettei kaikki mene niin kuin on ennakoitu.

Hyvä johtajuus edellyttää myös tällaista riskinottokykyä sekä valmiutta reagoida nopeasti, jos päätös vaatii uudelleentarkastelua.

Kokoomus ja demarit saavat osin syyttää itseään nykytilanteesta. Takavuosina päätöksiä syntyi, eikä niitä isommin vaivauduttu perustelemaan pienpuolueiden edustajille. Eivätkä äänestäjätkään tahtoneet pysyä kelkassa.

Välillä vauhtisokeus saattoi yllättää ja erityisesti kaupungin yhtiöiden seuranta oli retuperällä. Tehtyjä virheitä yritettiin vähätellä, kunnes ne oli pakko tunnustaa, kuten esimerkiksi Innoparkin kohdalla kävi.

Kuka tahansa viestintäkonsultti olisi neuvonut, että kannattaa heti tunnustaa kaikki ja vähän enemmänkin niin pääsee vähemmällä.

Näiltä pohjilta vanha aseveliakseli ojensi nykyiselle Pro Hämeenlinnalle ja erityisesti perussuomalaisille vaalivoiton avaimet käteen.

Nyt kaupungin taloudellinen tilanne on kuitenkin sitä luokkaa, että puolin ja toisin tulee jättää vanhojen muistelu sikseen ja kääriä hihat. Taloutta ei oikaista ilman kipeitä päätöksiä.

On erittäin toivottavaa, että ne tehdään yhdessä vastuu kantaen. Kansalaisille on kyettävä perustelemaan ja avaamaan hankalatkin päätökset, vaikka eduskuntavaalit ovat tulossa ja moni kuntapäättäjä on ehdokkaana.

Vaalien jälkeen ei ole yhtään enempää rahaa käytettävissä.

On hyvä muistaa, että päätösten valmistelu kuuluu virkamiehille. He tekevät työtään poliitikkojen linjausten mukaan virkavastuulla.

Kun he ovat työnsä tehneet, poliitikot hoitavat päätöksenteon, johon puolestaan virkamiehet eivät puutu.

Demokratiaan myös kuuluu se, että enemmistö päättää, vaikka vähemmistö olisi äänekäskin.