fbpx
Pääkirjoitukset

Syksy enteilee ruuan hinnankorotuksia

Sateisen kesän kääntyessä sadonkorjuukaudeksi ennusteet kasvukauden tuloksista vaihtelevat maan eri puolilla. Viime viikkoina uutisissa näkyneet Pohjois-Pohjanmaan lohduttomat tulvakuvat kertovat, että muutamin paikoin niin vilja- kuin perunasato on menetetty.

Koko maassa kasvukausi on hitaasti edenneen kevään takia parisen viikkoa myöhässä ja ensimmäiset syysviljat on puitu vasta viime päivinä. Satonäkymät Kanta-Hämeessä ovat muuta maata paremmat. Vaikka lähes koko kesän on satanut ajoin vuolaasti, maat ovat läpäisseet veden ja kasvusto on vahingoittunut vain paikallisesti.

Vaikka satonäkymät maan eri puolilla vaihtelevat, mahdollisuudet keskivertovuoden viljasatoon ovat edelleen olemassa, mutta vain, jos korjuukausi on poutainen. Jo nyt on selvää, että puintikausi venyy pitkälle syksyyn.

Ensimmäiset kaupat uudesta sadosta osoittavat hintojen parantuneen viime syksystä kymmenkunta prosenttia. Laadukkaan rehuviljan hinta lähentelee kahtasataa euroa tonnilta ja leipäviljan avaushinta on tätäkin korkeampi.

Viljan uudet, entistä paremmat hinnat ovat varma merkki maailmanmarkkinahintojen kohoamisesta. Varastot maailmalla ovat tyhjiä. Satoennusteet maailman vilja-aitoissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Venäjällä ja myös eräissä Euroopan vahvoissa maatalousmaissa ovat kehnot. Joillakin alueilla on piinannut kuivuus, jossain puolestaan hillittömät sateet, jotka ovat nostattaneet tuhotulvia.

Tuottajahintojen nousu on iloinen uutinen viljatiloille, joiden kustannusten nousu on ollut jyrkkää etenkin energian ja lannoitteiden hintojen takia. Maatalouskoneissa ja kuivureissa käytettävä polttoöljy maksaa nyt reilusti yli euron litralta. Kovin heikkolaatuista ja vallankaan märkää viljaa ei näillä öljyn hinnoilla kannata edes kuivata.

Sen sijaan lihantuottajille entistä kalliimpi vilja tietää taas uusia vaikeuksia, koska rehukustannukset kohoavat. Sikatalous on jo pitkään soittanut hätäkelloja kannattavuuskriisin takia. Tilanne oli jo ajautumassa luovutuslakkoon, kun tuottajat aikoivat asettaa kaksi maan suurinta lihataloa Atrian ja HK Ruokatalon saartoon.

Se kuitenkin peruuntui, kun yritykset lupailivat hinnankorotuksia syksyn mittaan. Toisaalta tuottajilla oli kovin vähän vaihtoehtoja, sillä pienet kilpailijat eivät olisi kyenneet vastaanottamaan koko saarron alaista sikamäärää.

Sianlihantuotannon kriisistä kertoo myös se, että vuosikymmeniä jatkunut ylituotanto on loppunut, Suomessa tuotetaan lihaa alle kotimaisen kulutuksen. Vaje on korvattu tuontilihalla, joka näkyy myös kauppojen tuoreen lihan tarjonnassa. Aiemmin tuontilihaa käytettiin etupäässä lihajalosteissa.

Raaka-aineiden hintapaineet kanavoituvat ajanoloon myös kuluttajahintoihin. Luvassa on ainakin lihan ja viljatuotteiden korotuksia. Viljan hinta käy kaupalle ja leipomoteollisuudelle mainioksi perusteeksi kovillekin hinnankorotuksille, vaikka tuottajan siivu leivän hinnasta on vain nelisen prosenttia.

Menot