fbpx
Pääkirjoitukset

Sytykkeitä politiikan arvokeskusteluun

Epäluottamusäänestyksen tulos oli jo etukäteen selvä.
Timo Soini jatkaa Suomen ulkoministerinä perjantain epäluottamusäänestyksen jälkeenkin.

Ulkoministeri Timo Soinilla (sin.) oli eilen kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäiseen sisältyi pyykinpesua, laukkujen pakkaamista ja lähtö tänään New Yorkiin YK:n yleiskokoukseen. Toisessa vaihtoehdossa entinen ministeri olisi pakannut Volvonsa ja painunut mökilleen Sastamalaan.

Eduskunnan perjantaisessa täysistunnossa Soini sai luottamuksen selvin numeroin, joten ministerimatka Yhdysvaltoihin toteutuu. Äänestystulos luottamuksen puolesta kirjattiin lopulta 100-60.

Eduskunnassa tuntui olevan monenlaista käsitystä siitä, mistä itse asiassa äänestettiin. Epäluottamuslauseen mukaan Timo Soinin teot ja sanat ovat olleet ristiriidassa Suomen ulkopoliittisen linjan kanssa eli puntarissa oli ulkoministerin toiminta.

Soinin itsensä mielestä kyse oli ministerin uskonnon- ja sananvapaudesta, siis vakaumuksesta. Kristillisdemokraattien mukaan äänestyksessä kyse oli oikeudesta puolustaa elämää.

Eduskunnasta löytyi kuitenkin vielä ainakin yksi tulkinta: sinisten mielestä kyse oli koko hallituksen luottamuksesta. Tämän uhkauksen kokoomus ja keskusta ottivat tosissaan.

Puolueet tekivät ryhmäpäätökset, joiden perusteella molempien puolueiden kansanedustajat äänestivät ulkoministerin luottamuksen puolesta. Vaikka pari kansanedustajaa painoi tyhjää, äänestyksen tulos oli jo ennakkoon selvä.

Kokoomuksen ja keskustan toimintaa voi luonnehtia pragmaattiseksi, ehkä valtapolitiikaksikin. Ryhmäpäätöksillä nykyinen hallitus jatkaa elossa kohti suurta maaliaan eli sote-uudistusta. Aika näyttää, miten hankkeelle käy.

Oppositio – jonka epäluottamuslause oli taitava poliittinen veto – puolestaan pääsee ilkkumaan kokoomukselle ja keskustalle siitä, että hallituksessa suurta valtaa käyttää edelleen minimaalisen kannatuksen siniset. Ja Soinin kuuluisa hillotolppa on ja pysyy, vaikka ulkoministeri toiminta olisi räikeässäkin ristiriidassa maan ulkopoliittisen linjan kanssa.

Keskusteluun noussevat myös porvaripuolueiden arvot. Monella hallituspuolueen edustajalla on ollut kiire tuohtua, kun Soini on provosoinut. Silti moni äänesti kiltisti – ja samalla vastoin omaa vakaumusta.

Menot