fbpx
Pääkirjoitukset

Syyllistämisestä päästävä eroon koronapuheessa – Nyt on suurempi riski saada koronatartunta kuin koskaan aikaisemmin

Nyt on suurempi riski saada koronatartunta kuin koskaan aikaisemmin. Se ei kansalaisten käyttäytymisessä näy. Avoimia walk in -rokotustilaisuuksia tarvitaan edelleen.
Koronarokotusvastaisten taivuttelussa syyllistäminen ei hyödytä mitään. Kuva: Sara Aaltio / HäSa
Koronarokotusvastaisten taivuttelussa syyllistäminen ei hyödytä mitään. Kuva: Sara Aaltio / HäSa

Koronatartunnat saavuttivat huipun torstaina. Suomessa oli kaikkiaan 1259 uutta koronatartuntaa.

Samana päivänä Kanta-Hämeen keskussairaalasta tiedotettiin, että kahdella potilaalla ja kahdella työntekijällä on todettu koronatartunta. Parhaillaan keskussairaalassa seulotaan henkilökuntaa ja potilaita. Mahdollista on, että tartuntoja löytyy lisää.

Kukaan ei varmasti halua viime kevään sairaalaepidemian toistoa. Tuolloin 18 potilasta kuoli koronaan. Nyt suojana ovat onneksi rokotteet, jotka lieventävät oireita.

Kanta-Hämeen tilanne on muutenkin huolestuttava. Koronatartuntamäärät ovat paikallisesti kasvaneet neljä perättäistä viikkoa. Keskimäärin 70 prosenttia sairaalahoitoa vaativista koronapotilaista on rokottamattomia.

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Sally Leskisen mukaan nyt on suurempi riski saada koronatartunta kuin koskaan aiemmin.

Kansalaisten käytöksessä riski sairastumiseen ei juuri näy. Rokotetut luottavat rokotussuojaan ja rokottamattomat jatkavat elämäänsä kuin korona ei koskisi heitä lainkaan.

Välillä onkin puhuttu kansan kahtiajakautumisesta rokottamattomiin ja rokotettuihin. Rokottamattomat kokevat, että heitä syyllistetään ja syrjitään.

Suomeen on vaadittu tiukkoja toimia, jotta kansalaiset ottaisivat rokotteen, mutta toistaiseksi koronapassin käyttöönotto on ollut rankin toimenpide.

Kanta-Hämeessäkin koronapassi on monessa ravintolassa ja tapahtumissa käytössä. Se varmasti herättää osaa ihmisistä kiiruhtamaan rokotteen ottamista.

Sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan pääsihteeri Maija Miettinen kehotti ymmärtävään suhtautumiseen (HS 19.11.) rokottamattomia kohtaan.

Hänen mielestään syyllistäminen ei toimi motivaattorina rokottamattomille. Sen sijaan läheisen sairastuminen voi toimia tai positiivinen esimerkki.

Mahdollisimman helppo pääsy rokotukseen on yksi avain siihen, että moni rokotteen vielä ottaisi. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kysytään jatkuvasti, missä rokotteen voisi saada jonotusperiaatteella.

Menot