Pääkirjoitukset

Syyrian kurdeja ei saa syöstä kuolemaan

Presidentti Donald Trumpin lyhytnäköisen päätöksen jälkeen amerikkalaisjoukot ovat poistumassa alueelta, minkä turkkilaiset ovat tulkinneet luvaksi tunkeutua Syyriaan.
Turkkilaissotilaita ajoneuvoineen partioimassa 24. syyskuuta Tal Abyadissa Syyrian ja Turkin rajalla. Kuva: TURKISH MINISTRY OF DEFENCE HANDOUT
Turkkilaissotilaita ajoneuvoineen partioimassa 24. syyskuuta Tal Abyadissa Syyrian ja Turkin rajalla. Kuva: TURKISH MINISTRY OF DEFENCE HANDOUT

Syyrian kurdialueella on alkamassa humanitäärinen katastrofi, jos kansainvälinen yhteisö ei saa presidentti Recep Tayyip Erdogania keskeyttämään maansa asevoimien hyökkäystä.

Uutistoimistot kertoivat keskiviikkona, että Turkin etujoukot ovat jo edenneet Syyrian kurdialueelle.

Presidentti Donald Trumpin päätös vetää amerikkalaisjoukot Koillis-Syyriasta käynnisti ketjureaktion, jonka keskeyttäminen saattaa olla jo mahdotonta.

Pelättävissä on raaka etninen puhdistus, jos Turkki toteuttaa aikeensa siirtää syyrialaispakolaisia kurdeista tyhjentämilleen alueille.

Syyrian kurdihallinto on kehottanut kaikkia kurdeja, myös siviilejä puolustautumaan hyökkääjiä vastaan. On mahdollista, että Turkki saa vastaansa myös Syyrian hallituksen joukot.

Väkivalta ei koskaan tuo ratkaisua, vaan siirtää sen pahimmillaan tuhansien ja taas tuhansien kuolonuhrien päähän.

Useiden eri valtioiden alueella asuvat isänmaattomat kurdit ovat kautta historian olleet yksi sorretuimmista kansoista.

Turkissa piikki valtaapitävien lihassa on ollut Kurdistanin työväenpuolue PKK, joka on pitkään ja keinoja kaihtamatta taistellut kansansa itsemääräämisoikeuden puolesta.

Virallisesti on puhuttu suojavyöhykkeen perustamisesta rajan pintaan, mutta todellisuudessa presidentti Erdoganin tarkoituksena on murskata lopullisesti PKK ja kaikki kurdien sotilaallinen voima.

Taistelu islamilaista äärijärjestö Isisiä vastaan ehti jo joksikin aikaa muuttaa kurdiväestön asemaa historiallisella tavalla myönteiseen suuntaan. Nyt heidät ollaan pahasti pettämässä.

Vastenmielinen Isis saatiin kuriin harvinaislaatuisella kansainvälisellä yhteistyöllä. Kurdien peshmerga-taistelijoiden (suom. he jotka katsovat kuolemaa silmiin) osuus oli siinä keskeinen. Myös suomalaiset ovat olleet antamassa sotilaskoulutusta kurdeille Irakin pohjoisosissa.

Nyt kalifaatin rippeille on avautumassa mahdollisuus nousta jälleen jaloilleen. Se olisi alkamassa olevan sodan pahimpia seurauksia, mutta vain yksi niistä.