Pääkirjoitukset

Syyrian sodalla on lapsen kasvot

Jo kolme vuotta kestäneen Syyrian sisällissodan loppua ei ole näkyvissä. Rauhasta tai aselevosta on toki neuvoteltu, mutta tähän mennessä kaikki välitysyritykset maan hallituksen ja kapinallisten kesken ovat osoittautuneet tuloksettomiksi.

Ennestään sekasortoista tilannetta hämmentää lisää kapinallisten eripuraisuus. Oppositio on kaikkea muuta kuin yhtenäinen. Rintamalinjoja on useita ja avointa sotaa käydään myös eri ryhmittymien kesken.

Taistelujen runtelema Syyria on paikoin kuin maanpäällinen helvetti. Kokonaisia kyliä ja kaupunginosia on pommitettu betoniläjiksi, mutta siitä huolimatta siviilejä, myös naisia, lapsia ja vanhuksia, elää kituuttaa raunioissa.

Koska yhteiskunta ei enää toimi, eikä kansainvälisten avustusjärjestön apu pääse joka paikkaan perille, Syyriassa kuollaan tälläkin hetkellä nälkään. Tavanomaiset sairaudet kaatavat ravinnon puutteen heikentämiä ihmisiä, jotka selviäisivät hengissä, mikäli elämän perustarpeet olisivat edes osittain heidän ulottuvillaan. Lapsia arvioidaan kuolleen jo kymmenkunta tuhatta, mutta luku voi olla paljon suurempikin.

YK:n lastenavun järjestön Unicefin mukaan sota on aiheuttanut kahdelle miljoonalle syyrialaislapselle vakavia mielenterveysongelmia, jotka vaatisivat pikaista hoitoa. Kun sitä ei ole tarjolla, Syyria on menettämässä sisällissodan seurauksena monta sukupolvea. Niitä tarvittaisiin kipeästi maan jälleenrakennustyössä, kun järjetön väkivalta joskus loppuu.

Verinen sisällissota on saanut aikaan lähes hallitsemattoman pakolaisten vyöryn. Yli kolme miljoonaa ihmistä on paennut Syyriasta ja peräti kymmenen miljoonaa kaipaa turvaa maan rajojen sisäpuolella. Viime vuonna pakolaisleireille päätyi yli neljännesmiljoona lasta, mutta nyt määrä on yli miljoonan.

Syyrialaisten hätä on koskettanut myös suomalaisia. Maan hallitus päätti tarjota turvapaikan 500 pakolaiselle, jotka sijoitetaan mahdollisimman nopeasti kuntiin. Ne ovatkin ilmaisseet kiitettävästi valmiutensa ja jokaiselle syyrialaispakolaiselle on jo kuntapaikka tiedossa.

Sen sijaan muista maista, etenkin Afrikasta tulleet kiintiöpakolaiset joutuvat viettämään aikaansa vastaanottokeskuksista. Siinä, missä syyrialaisille löytyi sijoituspaikka, sudanilaiset, kongolaiset ja afgaanipakolaiset eivät tunnu kuntia kiinnostavan. Kyse on kuitenkin ihmisistä, jotka henkensä säilyttääkseen ovat joutuneet lähtemään kotiseuduiltaan.

Maailman huomio on viime viikot ollut Ukrainassa ja Krimillä, joten Syyria ei entiseen tapaan ole noussut otsikoihin, ja kriisi on painunut taka-alalle. Tästä huolimatta sota jatkuu ja viattomien ihmisten kärsimykset vain lisääntyvät.

Vaikka Syyriassa on taisteltu jo kolme vuotta, sodan kesto ei anna oikeutta laiminlyödä rauhan tavoittelua. Tällekin sodalle on ehtinyt syntyä kasvonsa, ne ovat kärsivän lapsen kasvot.