Pääkirjoitukset

Syyrian verinen sota jatkuu

Syyrian diktaattori Bashar al-Assad astui kuukausien hiljaisen kauden jälkeen julkisuuteen ja piti puheen, jota voi kuvata yhdellä sanalla. Puheen sanoma on syyrialaisille lohduton.

Yksinvaltias esiintyi uhmakkaasti tavalla, jossa on vähän tilaa tulkinnoille. Bashar al-Assad ei aio erota vaan jatkaa taistelua, jonka lopputulos on selvä.

Kysymys on vain siitä kuinka kauan vanha valta pysyy pystyssä. Hallituksen joukot eivät ole pystyneet kukistamaan rajusti taistelevia opposition joukkoja huomattavasta aseellisesta ylivoimasta huolimatta.

Yhdysvallat arvioi al-Assadin vieraantuneen todellisuudesta. Näkemys ei ole syntynyt tyhjästä.

Syyrian johtaja haluaa samalla kiihdyttää taisteluja ja rakentaa rauhaa. Tällainen linja ei voi tuottaa kuin yhden lopputuloksen, sodan jatkumisen.

Haaveet olojen rauhoittumisesta, kansanäänestyksestä uudesta perustuslaista ja kaikesta huolimatta – yllätys, yllätys – vanhan vallan jatkumisesta ovat pelkkää poliittista propagandaa.

Syyria on sisällissodassa, jonka al-Assad on kaiken lisäksi häviämässä! Ajatus sodan hävinneestä diktaattorista, joka jatkaa tehtävässään, on täysin irrallaan todellisuudesta.

Hädän hetkellä on tietysti tärkeää vahvistaa omien joukkojen uskoa lopulliseen voittoon. Al-Assad teki siirron, joka on tuttuakin tutumpi. Hän sai puheen kuulijoilta odottamansa ylitsevuotavat aplodit.

Ahdinkoon ajetun diktaattorinkin edessä on syytä olla nöyrä.

Opposition edustajille puheesta ei ole kuin korkeintaan vitsien aiheeksi. Neuvotteluille sodan lopettamiseksi ei ole mitään tilausta tai mahdollisuutta.

Tilanne Syyriassa on runsaasti huomiota saaneen puheen jälkeen entinen.

Syyrian sisällissodan uhrien luvusta on tuskin missään tarkkaa tietoa. Joka tapauksessa taisteluissa ja suoranaisissa siviilien murhissa on menehtynyt kymmeniätuhansia ihmisiä.

Al-Assad lähti alun perin siitä, ettei hän neuvottele uudistuksia esittävien voimien kanssa vaan vastaa esityksiin asein. Hän laski vahvasti aseistetun armeijan hiljentävän opposition nopeasti.

Yhteenotot, jotka kääntyivät sodaksi, ovat kestäneet parisen vuotta. Tavoite al-Assadin voitosta on jäänyt saavuttamatta myös siksi, että armeijan rivit ovat rakoilleet.

Al-Assad on pelannut kaikki korttinsa. Länsimaat ovat neuvoneet häntä luopumaan vallasta, asiallisesti pakkaamaan matkalaukkunsa ja pakenemaan johonkin diktatuuria ymmärtävään valtioon.

Syyrian kohtalo ratkaistaan sisällissodalla, sillä Venäjä vastustaa edelleen kaikkia tapoja sodan lopettamiseksi.

Jossain tulevaisuudessa Syyriaa odottaa aika, jolloin alkaa tuhojen siivoaminen. Jälleenrakentamisesta tulee koko kansaa koetteleva ponnistus.

Rakentamisen tiellä on myös verisen sodan aikaansaama viha.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic