Pääkirjoitukset

Syyriassa alkaa työläs rauhanteko

Ainakin kymmenkunta suomalaista sotilastarkkailijaa on lähdössä Syyriaan osaksi YK:n organisoimaa kansainvälistä tarkkailujoukkoa. Lukuisat yritykset pitävästä tulitauosta ovat toinen toisensa jälkeen osoittautuneet hauraiksi. Kansainväliset vetoomukset ovat kaikuneet kuuroille korville eivätkä talouspakotteetkaan ole saaneet aseita vaikenemaan.

Syyrian konflikti on ajautunut likaiseksi sisällissodaksi, jossa ottavat yhteen maan presidentille Bashar al-Assadille uskolliset hallituksen joukot ja niitä vastaan taistelevat kapinalliset. Sisällissotien tapaan Syyriassakin keinot ovat poikkeuksellisen tuomittavia, siviilien summittaiset teloitukset ja kaupunkien asuntokorttelien pommitukset kuuluvat tämän sodan luonteeseen.

YK:n operaation tekee erityisen vaikeaksi se, että taistelevien osapuolten rintamalinjat ovat hahmottumatta. Kukaan ei varmasti tiedä, missä väkivaltaisuudet kulloinkin puhkeavat ja siviilikohteiden pommitukset käynnistyvät. Aseet eivät ole vielä vaienneet ja kun täysi sota on edelleen käynnissä, rauhantekijöillä ei ole vielä riittävää tilaa taistelevien osapuolten välissä.

YK-operaation ensimmäisen etappi on saada aikaan pysyvä tulitauko. Vasta sen jälkeen rauhanneuvottelut voidaan tosimielessä käynnistää ja niillä on myös edellytykset onnistua.

Rauhanponnistelujen rimaa nostaa se, että vuodenvaihteessa käynnistynyt Arabiliiton johtama yritys epäonnistui täysin. Suunnitelma väkivaltaisuuksien lopettamiseksi osoittautui varsin nopeasti epäonnistuneeksi. Liiton 70 sotilastarkkailijan läsnäolo ei millään tavalla vaikuttanut maan armeijan hyökkäyksiin kapinallisia vastaan. Muutamassa viikossa Arabiliitto luovutti ja sen jälkeen sotatoimet ovat jatkuneet ja jopa laajentunut näihin päiviin saakka. Syyriassa on kuollut ilmeisesti tuhansia ihmisiä ja sadattuhannet ovat paenneet pommitetuista kaupungeista naapurimaiden rajoilla oleviin pakolaisleireihin. Sotatoimien lisäksi humanitäärinen katastrofi on Syyriassa lähellä.

Mikäli sotilastarkkailijat onnistuvat aselevon aikaansaamisessa, operaatio ei missään nimessä ole ohi. Mikäli maata edelleen johtaa vihattu presidentti Bashar al-Assad, kapinointi saattaa jatkuja pitkäänkin. Kansainvälisestä operaatiosta tulee väistämättä pitkä, varmasti monen vuoden mittainen.

Maahan tarvitaan ehdottomasti suuri joukko kansainvälisiä rauhanturvaajia ensin takaamaan tulitauon kestävyyttä ja sen jälkeen varmistamaan Syyrian paluun rauhan oloihin. Joukon pitää olla riittävän suuri, jotta se voi uskottavasti täyttää vaativan tehtävänsä.

Suomi on toistaiseksi tehnyt päätöksen kymmenen sotilastarkkailijan lähettämisestä, mutta pyyntö lisätarkkailijoistakin on jo tehty. On myös ilmeistä, että lähiviikkoina tulee YK:lta pyyntö rauhanturvaosaston varustamisesta Syyriaan.

Pyyntö saapuu epäilemättä oikeaan osoitteeseen, sillä Suomella ja suomalaisilla on laaja kokemus vakavien kriisialueiden rauhoittamisessa.

Päivän lehti

15.8.2020