Pääkirjoitukset

Taajamajunat eivät korvaa nopeita vuoroja

Hämeenlinnan seudulla on jo puolisen vuotta pyöritelty päätä VR:n taannoiselle päätökselle, joka heikensi junayhteyksiä pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle sekä kasvukäytävän molemmista päistä takaisin keskelle.

VR:ään ovat vedonneet niin seudun elinkeinoelämä, kuntapäättäjät kuin pendelöijätkin.

Toistaiseksi poikkeuksellisen voimakas arvostelu – jolle on varsin painavat perusteet – ei ole tuottanut toivottuja tuloksia.

Junavuoroja on toki kesäkuun jälkeen päätetty lisätä, mutta verkkaiset taajama- ja lähijunat vaihtoineen eivät mitenkään korvaa tunnin vuoroja Helsinkiin.

Täytyy nimittäin muistaa, että moni tietotyöläinen haluaisi tehdä työtä matkan aikana. Taajamajunissa tai laiturialueilla työskentely on vähintäänkin haasteellista, ellei mahdotonta.

VR Groupin kaikkea tekemistä ohjaa viisi arvoa. Ensimmäinen niistä on asiakaslähtöisyys, asiakas toiminnan lähtökohtana. Näin ainakin yhtiö vakuuttaa kotisivuillaan.

Hämeenlinnan seudulla koetaan, että nimenomaan asiakas on nyt unohdettu.

Sujuvat liikenneyhteydet ovat tietysti äärimmäisen tärkeä asia myös koko seudun elinvoiman näkökulmasta.

Vaikutuksia seudun elinkeinoelämään kannattaakin korostaa tänään Verkatehtaan lasipihan kansalaistapahtumassa. VR:lle pitää alleviivata, että Hämeenlinnasta halutaan junaan, eikä kasvukäytävän keskiosaa saa näivettää ohi matelevilla pikajunilla.

On tietysti totta, että pääkaupunkiseudulle matkaava oululainen säästää matka-ajassa muutaman minuutin, jos Intercity tai Pendolino pyyhkäisee isojenkin asemien ohi pysähtymättä.

Mitään käytännön merkitystä tällaisella aikasäästöllä ei kuitenkaan ole. Kokonaishyöty on mitätön verrattuna siihen, kuinka paljon haittaa heikennetyistä junayhteyksistä on.

VR sai vuonna 2013 lisäaikaa yksinoikeudelle hoitaa kaukojunien henkilöliikennettä. Yhtiön yksinoikeus jatkuu aina vuoden 2024 loppuun asti.

Liikenne- ja viestintäministeriössä yksinoikeuspäätöstä perusteltiin tuolloin VR:n palvelutason säilyttämisellä.

Annettu monopoliasema edellyttää yhtiöltä yhteiskuntavastuuta, asiakkaiden kuulemista sekä turvallista ja täsmällistä liikennöintiä.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic