Pääkirjoitukset

Taantuma vaihtui vihdoin nousukauteen

Nopeita ovat talouden käänteet.

Suomessa on kuultu viime aikoihin saakka synkeitä ennustuksia talouden tilasta. Totta tietysti onkin, että viime vuodet ovat olleet talousmielessä mollivoittoisia, osittain jopa masentavia.

Kunnollista kasvua on nähty viimeksi vuosina 2010–2011, historiallisen romahduksen jälkimainingeissa. Vuonna 2009 bruttokansantuote sukelsi finanssikriisin runtelemana peräti 8,3 prosenttia.

Vaan nyt on toinen ääni kellossa. Suomen Pankki nimittäin julistaa, että Suomi on vihdoin jättänyt taantuman taakseen. OP:n mukaan olemme siirtyneet peräti nousukauteen.

Perustelut kummallekin väitteelle löytyvät talousluvuista.

Tilastokeskuksen mukaan kansantalouden työpäiväkorjattu tuotanto oli lokakuussa 2,1 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Tämän lisäksi Tilastokeskus tarkensi syyskuun lukua aikaisemmasta 1,5 prosentista 1,9 prosenttiin.

Tällaiset kasvuluvut ennakoivat myös bruttokansantuotteen positiivista kehitystä.

Numeroiden takaa voi tehdä kiinnostavia havaintoja. Viennin veto on ensinnäkin edelleen heikkoa. Se tarkoittaa sitä, että talouskasvua pitävät yllä kuluttajat ja kotimainen kysyntä.

Kuluvan vuoden aikana yksityisten investointien kasvu on näkynyt eritoten rakentamisen elpymisenä. Suomen Pankin mukaan investointien nopein kasvun vaihe ajoittuu tähän ja tulevaan vuoteen.

Jatkossa vetoapua on kuitenkin luvassa myös ulkomaankaupasta. Kilpailukykysopimuksen mukanaan tuomat äärimaltilliset palkkasopimukset parantavat aikanaan Suomen suhteellista asemaa, ja viennin kasvun pitäisi nopeutua.

Valuutan eli heikentyneen euronkin pitäisi auttaa Suomea.

Skenaarioihin ja ennusteisiin kannattaa kuitenkin suhteutua varauksella ja kysymysmerkein.

Esimerkiksi Venäjän taloustilanne riippuu pitkälti raakaöljyn hinnasta ja osin maailmanpolitiikasta. Näiden ennustaminen vuosien päähän on enemmän tai vähemmän arpapeliä.

Hallituspuolueilla on varmasti haluja julistaa edessä häämöttävä nousukausi omaksi ansiokseen. Ekonomistit kuitenkin muistuttavat, että poliittiset uudistukset alkavat vaikuttaa talouteen vasta ensi vuoden lopulla.

Oikeaan suuntaan silti mennään, siitä ei pääse mihinkään.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic