Pääkirjoitukset

Taitetusta indeksistä on taitettu kilvan peistä

Lama-ajan perillisestä, eläkkeiden taitetusta indeksistä on tullut eläkeläisten suussa kirosana. Taitetun indeksin korjaamiseen on vaalipaneeleissa osoitettu ehkä ymmärrystä vaan ei suurta tahtoa.

Taitettu eläkeindeksi tulee eduskunnan käsittelyyn 85 000 (!) allekirjoittajaa saaneena kansalaisaloitteena.

Aloitteen taustalla ovat entinen demariparlamentaarikko Kimmo Kiljunen ja sitoutumaton eläkeläisjärjestö Suomen Senioriliike.

Taitetun indeksin kiro on siinä, että maksussa olevien työeläkkeiden korotuksiin vaikuttaa nykyään lähinnä inflaatio, joten eläkkeet eivät juuri kasva. Hintatason muutoksen vaikutus on 80 prosenttia ja palkkatason 20 prosenttia. Ennen vuotta 1996 sekä hintojen että palkkojen painoarvo oli 50 prosenttia.

Aloite vaatii Suomeen puhtaasti ansiotasoa seuraavaa eläkeindeksiä, jollainen oli viimeksi käytössä 40 vuotta sitten.

Perusteina mainitaan oikeudenmukaisuus ja köyhyyskierteen katkaisu. Aloitteen tekijöiden mielestä eläkerahastoissa on tähän varaa.

Asiantuntijat ovat tyrmänneet ehdotuksen liian kalliina ja sukupolvia eriarvoistavana.

Pelkkä palkkaindeksi johtaisi siihen, että eläkevarojen huvetessa eläkemaksuja olisi nostettava reilusti tai sitten uusia eläkkeitä alennettava.

Taitettu indeksi takaa kuitenkin eläkeläisen ostovoiman säilymisen samalla tasolla kuin eläkkeelle jäädessä, vaikka työeläke onkin pudonnut viime vuosina alle 50 prosenttiin palkoista. Jos taas hinnat sattuvat nousemaan palkkoja enemmän, voivat eläkeläiset jopa hyötyä.

Aloitteella on niukalti puoltajia, vaikka eläkejärjestöt ovat aiemmin esittäneet indeksiin palkkatasolle parempaa painoarvoa. Työmarkkinajärjestöt vastustavat kovin indeksiin kajoamista, jottei eläkejärjestelmä romahda.

Asia on kinkkinen suurimmalle oppositiopuolueelle. SDP:n kannattajissa ja vaikuttajissa on halua luopua taitetusta indeksistä, mutta puoluehallitus ei soisi aloitteelle läpimenoa helmikuun puoluekokouksessa. Tiukka linja voi lyödä lovea kannatuslukemiin.

Eläkeläisten köyhyys on ongelma, mutta taitetun indeksin oikaisu ei ole vastaus. Indeksimuutos ei nostaisi lainkaan kaikkein pienimpiä kansan- ja takuueläkkeitä.

Lääkkeeksi kävisi takuueläkkeen korotus tai veromuutos.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic