fbpx
Pääkirjoitukset

Talous rämpii syvällä ja kilpailukyky putoaa

Ei hyvältä näytä, jos uskotaan valtiovarainministeriön uusia ennusteita. Vähintään yhtä huolestuttavia ovat tuoreimmat kilpailukykyvertailut, joissa Suomi on vapaassa pudotuksessa.

Hallitus on rakentanut listansa kilpailukykyä kohottavista toimistaan ministeriön laskelmien varaan. Lähtökohta on paljon puhuva, sillä ministeriö kuvaa Suomen talouden tilaa sanalla vakava.

Talousnäkymät ovat entisestään synkistyneet. Talouskasvu jää tänä vuonna lähes olemattomaksi, eivätkä lähivuodetkaan näytä juuri paremmilta. Velkakello raksuttaa samaan aikaan ylikierroksilla.

Valtiovarainministeriön laskelmat ovat olleet maanantaista alkaen myös työmarkkinajärjestöjen käytettävissä, kun järjestöt lupautuivat jatkamaan neuvotteluja hallituksen kilpailukykypakettia korvaavien keinojen löytämiseksi.

Hallitus vauhditti neuvotteluja kääntämällä kelkkaansa leikkauksissa. Työntekijäjärjestöjen torppaamista sunnuntailisä- ja ylityökorvauksien leikkauksista luovuttiin, ja leikkuri iskee lomarahoihin. Se oli tervetullut vastaantulo vaikeassa tilanteessa, mutta työmarkkinaneuvottelujen lukkoja ei sekään vielä aukaissut.

Kilpailukykyvertailujen pitäisi viimeistään herättää neuvottelijat karuun todellisuuteen, jossa työttömyys lisääntyy ja kasvattaa menoja, samoin maahanmuutto, joka on räjähtänyt käsiin. Ne lisäävät kustannuksia varovaisestikin arvioiden sadoilla miljoonilla. Siinä vain pari esimerkkiä uusista menoista, joita on ollut vaikea ennakoida. Kaiken pohjalla on hyytynyt vienti ja hiipuvat kotimarkkinat.

Eduskunnan käsittelyssä olevan budjetin aukkoja paikataan viime vuosilta tutulla keinolla, lisävelalla. Näkymä on erittäin huolestuttava, sillä julkisen talouden velan kasvu jatkuu rajulla tahdilla.

Hallituksen säästötavoitteet ovat toistaiseksi vakuuttaneet luottoluokittajat ja talouden alijäämää tarkkailevan EU-komission. Kotimaisessa kriisitietoisuudessa on sen sijaan toivomisen varaa.

Kilpailukykyvertailussa moititaan nimenomaan työmarkkinoita jähmeiksi ja joustamattomiksi. Työmarkkinajärjestöjen pitäisi keskittyä tupo-teatterin sijasta kilpailukykyä vahvistavien ratkaisujen etsimiseen. Niillä on kiire. Rakenteellisiin uudistuksiin on päästävä kiinni mahdollisimman pian.

Menot