Pääkirjoitukset

Talousennusteet tekevät kuluttajasta apean

Nordea pyytää malttia talouspolitiikassa ja palkkaneuvotteluissa. Osuuspankin arvioissa Suomen talous kasvaa ensi vuonna vaivaiset 0,5 prosenttia.
Kotimainen kysyntä on jäämässä vaisuksi, ja maailmankaupan hidastuminen heijastuu suoraan Suomen vientiin. Kuva: Esa Urhonen / Länsi-Suomi
Kotimainen kysyntä on jäämässä vaisuksi, ja maailmankaupan hidastuminen heijastuu suoraan Suomen vientiin. Kuva: Esa Urhonen / Länsi-Suomi

Kotimaisten kuluttajien mielikuva Suomen taloudesta ja sen tulevaisuudesta on vuoden aikana suorastaan romahtanut. Vielä vuosi sitten kuluttajilla oli jonkinlaista luottamusta Suomen talouteen, mutta viimeisin indikaattoriluku on entistä pahemmin pakkasella.

Onneksi sentään oman taloutensa kohentumiseen luotti syyskuussa vielä 27 prosenttia kuluttajista. Vastaavasti 13 prosenttia kuluttajista pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa.

Kuluttajien talousodotukset ovat kuitenkin pitkälle samansuuntaisia kuin pankeilla ja ennustelaitoksilla.

Esimerkiksi Osuuspankin arvioissa Suomen talous kasvaa kuluvana vuonna 1,2 prosenttia ja ensi vuonna vaivaiset 0,5 prosenttia.

Kotimainen kysyntä on jäämässä vaisuksi, ja maailmankaupan hidastuminen heijastuu suoraan Suomen vientiin. Erityisen pieneksi viennin kasvu on painumassa ennusteiden mukaan ensi vuoden aikana.

Suurimmat epävarmuudet maailmankaupassa liittyvät kauppapolitiikkaan. Osapuolet, Yhdysvallat ja Kiina, ovat toisaalta pyrkineet sovittelemaan kiistojaan, joten OP:n ekonomistien mukaan on myös mahdollista, että tilanne kohenee.

Pankkikonserni Nordea huomautti omassa talousennusteessaan, että Saksan talous supistui jo kuluvan vuoden toisella neljänneksellä, ja alamäki on todennäköisesti jatkunut kuluvalla neljänneksellä. Tämä puolestaan tarkoittaisi, että Saksan talous on taantumassa. Nordea ennustaakin, että Saksan kasvu jää ensi vuonnakin lähelle nollaa.

Euroalueen talousnäkymiä painavat lisäksi epäselvä brexit ja Italian poliittinen epävarmuus. Ja kun maailmalla myrskyää, ei vientivetoinen Suomi ole tietenkään turvassa.

Nordean ekonomistien mielestä Suomessa olisikin syytä pitää maltti mielessä talouspolitiikassa ja palkkaneuvotteluissa. Pysyvät menolisäykset tai Suomen kilpailukykyä heikentävät palkankorotukset heiluttaisivat Suomea samalla tavalla kuin vuosikymmen sitten.

Kuluttajien luottamus omaankin talouteen romahtaisi, mikäli Suomen kilpailukyky jälleen kerran möhlittäisiin omilla päätöksillä.