Pääkirjoitukset

Taloushaasteet iskevät myös demareihin

Puolue on juuri nyt aallonharjalla, mutta lisävelkaantumista ja tulevaisuuteen siirrettyä verotusta ei voi kuitata pelkällä pölhöpopulistisella logiikalla.
SDP sai viikonloppuna uuden puoluejohdon. Helsingin Sanomien tietojen mukaan entisellä puoluejohtajalla Antti Rinteellä olisi halua takaisin ministeriksi hoitamaan työllisyyttä. Kuva: Arttu Laitala
SDP sai viikonloppuna uuden puoluejohdon. Helsingin Sanomien tietojen mukaan entisellä puoluejohtajalla Antti Rinteellä olisi halua takaisin ministeriksi hoitamaan työllisyyttä. Kuva: Arttu Laitala

Pääministeri Sanna Marin valittiin odotetusti SDP:n puheenjohtajaksi puoluekokouksessa Tampereella. Marin oli ainoa ehdokas, joten äänestystä ei tarvittu.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Niina Malm valittiin 1. varapuheenjohtajaksi ja niin ikään ensimmäistä kauttaan kansanedustajana oleva Matias Mäkynen 3. varapuheenjohtajaksi.

Toiseksi varapuheenjohtajaksi puoluekokous äänesti edellisen kauden 3. varapuheenjohtajan Ville Skinnarin, jota Marin on luonnehtinut luottopakikseen.

Ylen kannatusmittauksessa selvisi, että SDP:n kannatus on noussut ennätyslukemiin. Pienen notkahduksen jälkeen puolueen kannatus nousi taas heinä-elokuussa tehdyssä kyselyssä.

Kannatuskyselyssä SDP:n suosio oli peräti 23,4 prosenttia. Nousua oli 1,5 prosenttiyksikköä edelliskuusta. SDP oli saanut lisää kannattajia naisista. Puolue näytti myös houkuttelevan etenkin varttuneempaa väkeä.

Poliittiset vastustajat eivät varmaankaan ennakoineet aivan tällaista lopputulosta, kun painetta kasattiin entisen pääministeri Antti Rinteen niskaan. Sanna Marinin johdolla hallitus kun on – muutamista omituisista sekoiluista huolimatta – onnistunut pitämään koronakriisin terveydelliset ja taloudelliset haitat varsin pieninä. SDP:n kannatusluvut kertovat samaa tarinaa.

Edessä on kuitenkin kylmä syksy ja talvi, monessakin mielessä. Demarit ovat juuri nyt aallonharjalla, mutta järkyttävää lisävelkaantumista ja siis tulevaisuuteen siirrettyä verotusta ei voi kuitata pelkällä pölhöpopulistisella logiikalla – kuten viikonloppuna Tampereella myös yritettiin.

Porvarit olivat näissä puheissa kaiken pahan alku ja juuri. Ylimielisyydellä taas on tapana jossain vaiheessa kostautua.

Koronakriisin aikana Suomi lisävelkaantuu ainakin parillakymmenellä miljardilla eurolla. Kuoppaa ei lapioida umpeen uusia veroja keksimällä eikä niin sanottuja rikkaita kurittamalla.

Demareidenkin työkalupakista löytynee pian kovempia keinoja, kun maa makaa talousmielessä kanveesissa.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic