Pääkirjoitukset

Talouskasvu on nyt oikeilla raiteilla

Suomen bruttokansantuote on kasvanut tammi-maaliskuussa 2,7 prosenttia. Ruotsin vastaava kasvu on 2,2 prosenttia.

Viime vuodet Suomen taloutta kannatteli lähinnä kotimainen kulutus ja myöhemmin uudelleen virinnyt rakentaminen. Vienti väheni. Nyt kasvu kääntyy oikeille raiteilleen eli viennin varaan.

Vienti kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä viisi prosenttia edellisestä neljänneksestä, mutta vuoden takaisesta peräti yhdeksän prosenttia.

Vastaavaa viennin kasvua ei ole nähty sitten finanssikriisin eli vuoden 2008 jälkeen.

Viennin kasvuun on selvät syynsä. Koko euroalue elpyy, ja Suomessa valmistettavilla investointitavaroilla on kysyntää. Kasvua avittavat myös telakkojen tilauskirjojen täyttyminen, Uudenkaupungin autotehtaan tuotannon valtava kasvu sekä kemiallisen metsäteollisuuden nousu aallonpohjasta.

Sellu menee hyvin kaupaksi, hyvään hintaan. Myös puun muut jatkojalostustuotteet luovat uusia edellytyksiä viennille.

Ilman vaikutusta ei myöskään ole hintakilpailukykymme kohentuminen. Kiky toi kilpailuetua, kun keskeisissä kilpailijamaissamme palkat nousivat useita prosentteja.

Synkkiä pilviä kasvun taivaalle tuo ensi syksyn palkkakierros. Tunnelmat työmarkkinoilla eivät ole kaksiset. Varomattomat lausunnot herkässä tilanteessa eivät tee hyvää sovun löytämiselle.

Suomen pitäisi jatkaa maltillista linjaa, että talous ja työllisyys paranisivat yhä.

Jotta Suomi kykenisi parantamaan hintakilpailukykyään, yritykset menestyisivät ja palkkaisivat lisää väkeä, pitäisi palkoista saada aikaisempaa joustavampia.

Suomessa on monia yrityksiä, joilla olisi varaa maksaa paljon nykyistä parempia palkkoja. Sitten on niitä, joilla ei nostovaraa ole tällä hetkellä. Jotta jatkossa nostovaraa olisi ja mahdollisuus palkata lisää väkeä, pitäisi jouston mahdollisuutta lisätä.

Ongelmia kilpailukyvyn jatkuvaan ylläpitämiseen tuo luottamuspula sopijapuolien välillä. Luottamuksen parantamiseen pitäisikin nyt panna paljon panoksia sen sijaan, että jatketaan ikuista kädenvääntöä nimellispalkkojen korotuksista vanhoilla ja kankeilla rakenteilla.

Mainos