Pääkirjoitukset

Talvi tulee lopultakin?

 

Jos sääennusteisiin on vähänkään uskominen, näinä päivinä saadaan esimakua talvesta myös näillä leveysasteilla. Vihdoinkin, moni huokaa. 
 
Pakkasten ja lumisateiden perään eivät silti kaikki haikaile, eivät esimerkiksi teiden suolauksesta ja aurauksesta maksavat kunnat ja valtio, tai pihamaastaan huolehtivat asuntoyhtiöt. Talvisia lumimyrskyjä ei toivo kukaan.
 
Marraskuu oli joka tapauksessa poikkeuksellinen lämmin. Ilmastonmuutoksesta vakuuttuneet saivat jällen tukea ajatukselle koko maapalloa koskevasta suuresta myllerryksestä.
 
Maailman uutisvirtaa seuraavat ovat varmasti havainneet, että runsaasti epäilijöitä ilmastonmuutoksen toteutumisesta löytyy muun muassa USA:sta. Betonoidut ajatukset kaiken pysyvyydestä alkavat kuitenkin mureta toistuvien myrskyjen ja vellovien tyrskyjen röykytyksessä. Jopa USA:n taannoisten presidentinvaalien väitetään ratkenneen myrskyjen (=ilmastonmuutoksen?) aiheuttamien myrskytuhojen seurauksena.
 
Lisää pontta ajatusmallien muutokselle tuo tieto siitä, että myös isoja pääomia liikuttelevat kansainväliset vakuutusyhtiöt epäilevät suurien luonnonkatastrofien olevan uhka niiden vakavaraisuudelle. Selitystä haetaan ilmastonmuutoksesta. Kun iso raha liikahtaa, liikahtavat yleensä myös poliittiset mielipiteet.
 
Eivätkä ne poikkeukselliset luonnonilmiöt ole pysyneet meiltäkään kokonaan poissa. Tapaninpäivän myrsky vuosi sitten sai tuhansien ja taas tuhansien perheiden elon melkoiseen sekasortoon, kun sähköt katkeilivat myrskytuhojen vuoksi. Seurauksena oli vilkastunut keskustelu sähköjohtojen kaapeloinnista maan kamaraan, jopa kaapeloinnin aikaistaminen.

Päivän lehti

2.4.2020