Pääkirjoitukset

Talvivaara saa uuden alun

Suomen valtio on hyvää vauhtia pääsemässä eroon moniongelmaisesta kaivosyhtiö Talvivaarasta. Kaivos ajautui valtion syliin viime syksynä, kun sitä pyörittävät yhtiön, Talvivaara Sotkamon kassavarat loppuivat ja se hakeutui konkurssiin. Ennen marraskuista konkurssia yhtiö oli vuonna 2013 asetettu velkasaneeraukseen, joka ei sitkeistä ponnisteluista huolimatta tuottanut toivottua tulosta.

Konkurssi ei ole minkä tahansa yhtiön haaksirikko eikä yritystä voinut noin vain sulkea mittavien ympäristöriskien takia. Talvivaarassa on koko ajan ”tilanne päällä”, nikkelin kemiallista liuotusta ei voi keskeyttää katkaisijaa kääntämällä. Sen tähden valtion oli lähdettävä palokunnan tapaan hoitamaan jo louhitun malmin jalostusta ja estämään orastava ympäristötuho, joka olisi saattanut ryöstäytyä hallitsemattomaksi.

Kaivosyhtiö Talvivaara Sotkamon uusi omistaja on brittiläinen sijoitusyhtiö Audley Capital Advisor LLP. Toistaiseksi kaupasta on olemassa vasta esisopimus ja varsinainen kauppa tehdään kesällä. Valtio ei pääse kokonaan eroon monta murhetta tuottaneesta kaivosyhtiöstä, sillä juuri sen omistamista varten perustettu valtionyhtiö Terraflame jatkaa osakkeenomistajana 15 prosentin osuudella.

Viimeisiä viikkojaan hallituksen elinkeinoministerinä työskentelevä Jan Vapaavuori (kok.) teki varmasti palveluksen isänmaalleen, kun hän lupaustensa mukaisesti junaili Talvivaaran monine vastuineen pois valtion omistuksesta. Toistaiseksi ehdollinen sopimus on merkittävä lisä ministerin ansioluetteloon myös monia murheita tuottaneen Turun telakan yritysjärjestelyjen ohella. Saksalaisen perheyrityksen omistuksessa olevan telakan tulevaisuus näyttää nyt hyvältä. Sen tilauskirjassa on useita suuria ja kalliita laivoja ja ne tietävät töitä tuhansille.

Uusi omistajakonsortio, Audley ja Terraflame aikoo sijoittaa heti parisataa miljoonaa euroa kaivoksen uudelleen käynnistämiseen. Se on erinomaisen hyvä uutinen tietysti kaivoksen työntekijöille, urakoitsijoille, Sotkamon kunnalle ja Kainuun maakunnalle.

Se tietää myös sitä, että Talvivaaran akuutit ympäristöongelmat aiotaan hoitaa ja ne ratkaistaan kestävällä tavalla, lakien, asetusten ja kaikkien määräysten mukaan. Konkurssin alkaessa ja jo ennen sitäkin ympäristön pilaamisesta huolissaan olevat yhteisöt ja myös yksityiset kansalaiset vaativat koko kaivoksen sulkemista ja alueen ennallistamista luonnon tilaan. Tämä vaihtoehto näyttää nyt kovin epätodennäköiseltä, kaivosta ei suljeta, vaan sen toimintaa tehostetaan.

Brittiläisyhtiö ei sijoita pääomiaan Kainuun korpeen vain ajaakseen alas työllä ja tuskalla käynnistetyn kaivoksen. Se hakee osakkeenomistajilleen kelpo tuottoa ja tekee kaikkensa, että tuotanto olisi kannattavaa.

Sijoitusyhtiö Audley ei välttämättä ole kovin pitkäaikainen omistaja, sillä hyville kaivoksille löytyy maailmalta ostajia.

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic