Pääkirjoitukset

Talvivaaralla vain ikäviä vaihtoehtoja

Torstaina osavuosikatsauksensa julkaisseen kaivosyhtiö Talvivaaran taloustilanne on juuri niin heikko kuin syksyn mittaan on yleisesti oletettu, Tammi–syyskuun aikana yhtiö on tehnyt 65 miljoonan euron liikevaihdolla 73 miljoonan euron liiketappion. Eräänlainen Suomen ennätys tämäkin lajissaan.

Yhtiön johdon selitys kurjaan tilanteeseen on tuttu. Nikkelin maailmanmarkkinahinta on romahtanut eivätkä toistuneet ympäristöongelmat ole mahdollistaneet täysipainoista tuotantoa. Jos se sujuisi, yhtiö pärjäisi myös heikon hintatason oloissa.

Hyviä ja taloudellisesti varman päällä olevia tulevaisuusvaihtoehtoja ei kaivosyhtiöllä enää juuri ole. On vain joukko huonoja tai erittäin huonoja ratkaisuja, joissa jokaisessa palaa kymmeniä miljoonia euroja rahaa. Valitusta ratkaisusta riippuu, kenen rahat ovat liipaisimella, mutta jo nyt on selvää, etteivät suomalaiset veronmaksajat sen paremmin kuin yhtiön osakkaatkaan selviä lähitulevaisuudesta kuivin jaloin.

Vakavasti otettavia vaihtoehtoja kaivosyhtiöllä on neljä. Sen nykyiset omistajat, ensimmäisenä valtion sijoitusyhtiö Solidium, pumppaavat Talvivaaraan lisää rahaa. Valtionyhtiö kantaa päävastuun rahoituksesta, mutta muidenkin osakkeenomistajien on tultava mukaan.

Raskaasti velkainen yhtiö voisi saada ainakin tilapäistä, kuitenkin muutaman vuoden kestävää helpotusta tilanteeseensa hakeutumalla velkasaneeraukseen. Sen aikana yhtiö parhaassa tapauksessa saisi tuotantonsa kuntoon ja ympäristöongelmansa ratkaistua.

Neljäs vaihtoehto on konkurssi. Sen myötä yhtiö ajautuisi helposti ulkomaiseen omistukseen. Kiinnostusta varmasti on, sillä Talvivaarassa on Euroopan rikkaimpiin lukeutuva nikkeliesiintymä, josta louhittavaa riittää vuosikymmeniksi.

Konkurssi tulisi kalliiksi, jos toiminta ei jatkuisi uuden omistajan voimin. Ympäristöongelmat on kuitenkin ratkaistava ja kaivosaluetta olisi jatkuvasti valvottava. Kuluja olisi tiedossa kymmeniksi vuosiksi, mutta ei lainkaan tuloja.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) lupaili torstaina, että valtio on mukana neuvotteluissa, joissa haetaan rahoitusratkaisua Talvivaaran tulevaisuuden turvaamiseksi. Ministerin kanta on tulkittavissa selkeäksi viestiksi: valtio ei yhtiön suurimpana yksittäisenä omistajana ole ajamassa sitä konkurssiin. Vapaavuori edellytti kuitenkin, että mukana markkinaehtoisessa ratkaisussa ovat myös yksityiset tahot.

Ministeri tietää tilanteen vaikeuden, sillä valtiollakaan ei ole mitään keinoa pakottaa yksityisiä sijoittamaan pääomiaan kaivokseen. Jokainen tekee ratkaisunsa omista lähtökohdistaan eikä 76 000 osakkeenomistajan hyvän tahdon varaan voida varmuudella luottaa.

Pelastusoperaatio on silti syytä aloittaa viipymättä, sillä talousanalyytikkojen mukaan Talvivaaran kassan pohja paistaa jo ja yhtiö selviää ilman lisäpanostuksia enää muutaman kuukauden, ehkä ensi vuoden alkupuolelle asti.

Talvivaaraan on sijoitettu paljon rahaa ja se on Kainuussa edelleen merkittävä työllistäjä sekä suoraan että välillisesti. Nyt on pelastettava se, mitä pelastettavissa enää on.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic