Pääkirjoitukset

Talvivaarasta pohjaton suo veronmaksajille

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen talouspoliittisella ministerivaliokunnalla on tänään pöydällään äärimmäisen vaikea asia: päätös Talvivaaran kaivoksen jatkosta.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) peri ongelman edeltäjältään, edellisen hallituksen Jan Vapaavuorelta (kok.).

Keskustavetoisesti kaivoksen jatko haluttaneen turvata, mikäli se on suinkin mahdollista. Kokoomuksella tai perussuomalaisilla ei ole aivan yhtä isoja paineita. Tarjolla on kuitenkin pelkästään huonoja vaihtoehtoja.

Vuonna 2008 avatun Talvivaaran piti tuoda työtä ja toimeentuloa syrjäseudulle, Kainuuseen, joka on keskustan perinteisistä perinteisintä ydinaluetta.

Kaivoksen piti olla myös esimerkki kaivosteknisestä innovatiivisuudesta ja pohjalaisen yrittäjyyden voimasta.

Nikkeli- ja sinkkikaivoksesta tuli kaikkea muuta. Louhinta on ollut pysähdyksissä marraskuusta 2013 alkaen.

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi toissa viikolla ympäristörikosjutussa kolme Talvivaaran entistä johtajaa. Juttu jatkuu Rovaniemen hovioikeudessa.

Tarina ei ole muutoinkaan vielä läheskään ohi. Talvivaaraan yritysjärjestelyt ovat olleet tähänkin asti monimutkaisia. Uusia käänteitä voi tulla.

Talvivaara on pohjaton suo Suomen valtiolle, veromaksajille ja valtion omistamalle erityisyhtiölle Terrafamelle.

Terrafame on arvioinut tarvitsevansa kaivoksen ylösajoon 200 miljoonaa euroa, kun taas kaivoksen sulkemisen kulut olisivat mahdollisesti 300 miljoonaa.

Summat eivät vaikuta edes varsinaisesti suunnattomilta, mutta tulevat entisten päälle, eikä niissä ole vielä läheskään kaikki.

Voi vain arvailla, mitä kaikkea kaivosalueen maisemoinnilta ja vesien käsittelyltä vaaditaankaan, jos ja kun ne ovat edessä.

Talvivaaran lopullisen hintalapun selvittäminen on toistaiseksi mahdotonta.

Kaivostoiminnan jatkaminen liuotusmenetelmällä on käynyt kaiken kohun jälkeen jo todennäköisesti mahdottomaksi.

Talvivaara elää elokuvassa ja kirjassa, ja kaikkien vaiheiden jälkeen vain se on varmaa, että jotakin kaivokselle on tehtävä.

Kaivos liuottaa joka tapauksessa jatkuvalla syötöllä rahaa. Sitä ei voi jättää keskelle Kainuun kurjiksi mainittuja korpimaita epäonnistuneen insinööritaidon, onnettomien olosuhteiden ja ympäristön tuhoamisen ulkomuseoksi.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic