Pääkirjoitukset

Tämä ei valitettavasti ole pelkkää pahaa unta

Donald Trumpista tulee Yhdysvaltain 45. presidentti ja kiistatta maailman vaikutusvaltaisin johtaja. Hän teki järisyttävää historiaa vaalikampanjansa sisällöllä, joka oli kaikki rajat rikkovan populismin voittokulkua. Lisäksi hän nöyryytti läpeensä kaikkia ns. asiantuntijoita.

Vastuullinen media rummutti, eikä vain Yhdysvalloissa, vaan maailmanlaajuisesti järkytystään Trumpin mielipuolisina pidettyjen lausuntojen takia. Senkin Trump onnistui kääntämään edukseen.

Oli vain harhakuvaa, että järki lopulta voittaisi.

Totuudella ei ollut merkitystä lopputulokselle. Enemmän merkitystä oli sillä, miten asiat sanottiin.

Trump sai viestinsä perille kärjistäen ja provosoiden äärimmäisen itsevarmasti. Show oli täydellisesti hänen. Lopulta jopa avoin naisvihamielisyys ja ns. puristeluvideo kuittaantuivat patavanhoillisissa piireissä hänen edukseen.

Uusi presidentti on kansan syvien, vanhoillisten ja vaarallisella tavalla johdateltavien rivien valinta.

Maailmankelloa ei ole siirretty taaksepäin. Yhdysvalloissa eletään vain monin tavoin eri aikakautta ja jopa eri maailmassa kuin esimerkiksi Pohjoismaissa.

Amerikkalaisten kertakaikkinen kyllästyminen nykyhallintoonsa oli vaaleissa käsin kosketeltavaa.

Hillary Clinton edusti vanhaa järjestelmää. Hän oli demokraateilta väärä valinta ja ruosteinen naula puolueensa arkussa.

Sukupuolellakin oli arvaamattomasti väliä.

Voisi kuvitella, että kaikki maailman maat olisivat valmiita valitsemaan naisen maansa ykköstehtävään. Hyvin monet amerikkalaiset eivät vielä olleet.

Tulevaisuuden mustamaalaus ei saa ryöpsähtää nyt valloilleen.

Donald Trumpin voi haluttaessa nähdä edustavan lähes kaikkea mahdollisimman vastenmielistä. Politiikassa ennakkoluulojen – ja vihan – kylväminen ei ole kuitenkaan uutta.

Donald Trumpin voittopuheen viesti oli rauhoittava: valta tuo vastuuta. Hän ei ole toteuttamassa kaikkia uhkauksiaan. Ne olivat vain valtaanpääsyn välineitä. Toivottavasti.

Trump vakuuttaa hakevansa maahansa yhtenäisyyttä ja ulkopolitiikassaan kumppaneita, ei konflikteja.

Optimismille ei ole vaihtoehtoja. Suomelle on tärkeää, että Eurooppa, EU ja sen mukana Suomi ovat Trumpin kumppanilistalla kärkipäässä.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic