Pääkirjoitukset

Tänään otetaan suuntaa Euroopalle

Nyt on aika vaikuttaa: eurovaalien vaalipäivä Suomessa on tänään. Muualla Euroopassa on osin jo käyty uurnilla: ensimmäisinä ehtivät äänestämään britit ja hollantilaiset jo viime torstaina.

Illalla äänestyspaikkojen sulkeuduttua jo ennakkoäänestyksen tulos antaa suuntaa siitä, ketkä ovat vaalien voittajia ja häviäjiä.

Vaalityö on tehty. On aika jännittää sen tuloksia. Hyviin poliittisiin tapoihin kuuluu, ettei sunnuntaina enää kampanjoida.

Mistään viihteestä tai myöhäisillan lottoarvonnasta ei ole kysymys: jokainen ääni vaikuttaa omalta osaltaan siihen, mihin suuntaan Euroopan tulevaisuus kääntyy. Äänioikeutettujen on hyvä muistaa, että vaalien vaikutukset iskevät pohjan perukoillekin.

Mittasuhteet eurovaaleissa ovat kiistatta hämmentävät. Eurovaaleissa on äänioikeutettuja yhteensä noin 400 miljoonaa. He valitsevat 751 europarlamentaarikkoa, jotka muodostavat maailman suurimman demokraattisesti valitun lainsäädäntöelimen.

Suomesta valitaan saman verran meppejä kuin esimerkiksi Slovakiasta ja Tanskasta eli 13. Maita, joista edustajia valitaan vielä vähemmän, ovat esimerkiksi Kypros, Malta ja Irlanti.

Meppien pääluku ei ratkaise Suomen vaikutusvaltaa EU:ssa, vaan se, millaisiin asemiin he ryhmissään ansioillaan pääsevät.

Eurooppalaisen poliittisen värikartan pitäisi olla suomalaisäänestäjälle kohtalaisen tuttu. Helpointa kartalle on sijoittaa kokoomus, SDP ja Perussuomalaiset, joka tosin osittain on vielä hakenut paikkaansa.

Konservatiivien ja demareiden rasitteena on useissa muissakin euromaissa hallitusvastuu, ja myös uhka on molemmilla yhteinen: populistiset ja kansallismieliset puolueet, jotka luovat lähinnä hajaannusta. Populisteillakin ovat lisäksi omat äärilaitansa.

Europarlamentin suurimman ryhmän eli konservatiivisen EPP:n voittokulkua on siivittämässä kokoomus, jonka hyviä asemia entisestään vahvistaa alhaiseksi jäävä äänestysvilkkaus.

EPP:n kanssa kisaavien demareiden tilanne on yleiseurooppalainen. Puheenjohtajakamppailun ja kannatuskriisin jäljiltä puolue saattaa olla Suomessa ennakoitua pahemmassa liemessä, jolta pelastavat vain loppuhetkillä uurnille lähtevät äänestäjät.

Hollantilaisten ovensuukyselyiden mukaan sikäläinen jyrkän eurokriittinen Vapauspuolue häviää eurovaaleissa. Tämä on ainakin jonkinlainen signaali populismille tulossa olevasta tappiosta.

Perussuomalaisten Timo Soini ei lähtenyt itse ehdolle, mikä saattaa kantaa nyt osittain veronsa. Mitä heikompi on äänestysprosentti, sen kauemmaksi Perussuomalaiset jäävät tuloksesta, joka heille viime eduskuntavaalien Jytkyn ja kannatusmittausten mukaan kuuluisi.

Vielä viime syksynä ja talvella Timo Soini ennakoi populisteille suurvoittoa eurovaaleissa. Nyt näyttää vahvasti siltä, että se jää tulematta. Antamatta jääneitä ääniä kun ei demokratiassa lasketa.