fbpx
Pääkirjoitukset

Tänäänkin on erittäin hyvä päivä äänestää

Hyviä tyyppejä on tarjolla. Uusilla kasvoilla on ehdottomasti tilaisuutensa. Vaihtuvuus eduskunnassa on todennäköisesti suurta. Mihin liikkuvat äänestäjät ottavat suunnan?
Eduskuntavaalien ennakkoäänestyspaikkoja on koko maassa 911. Hämeenlinnan keskustassa äänestys alkoi keskiviikkona Lyseolla. Kuva: Esko Tuovinen
Eduskuntavaalien ennakkoäänestyspaikkoja on koko maassa 911. Hämeenlinnan keskustassa äänestys alkoi keskiviikkona Lyseolla. Kuva: Esko Tuovinen

Keväiset kansanvallan juhlat ovat tänään, tässä ja nyt. Ennakkoäänestys eduskuntavaaleissa alkoi eilen keskiviikkona ja jatkuu ensi tiistaihin 9. huhtikuuta.

Jokainen tilaisuus äänestämiseen on yhtä hyvä. Tärkeintä on, että mahdollisimman moni käyttää omansa.

Olennaisin päätös on äänestyspäätös. Jokaisella äänellä on aitoa merkitystä, vaikka äänestäjän omasta mielestä hänen kannanottonsa voi tuntua pisaralta meressä.

Vaali vaalilta yhä useampi on äänestänyt ennakkoon. Todennäköisesti suuntaus jatkuu. Näinä päivinä jo pitkälle ratkeaa demokratian toteutumiseksi äärimmäisen tärkeä vaalien äänestysprosentti.

Parantamisen varaa on reilusti. Edellisissä, vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ennakkoon äänesti ennätykselliset 1,3 miljoonaa kansalaista eli 32 prosenttia äänioikeutetuista. Yhteensä kotimaan äänestysvilkkaus ylitti kuitenkin vain niukasti 70 prosentin rajan.

Tuon samaisen rajan saavuttamisessa on tälläkin kertaa tekemistä. Nukkuvien puolueen kannatus on vaarassa paisua, jos ilmastonmuutos ja kenties muutkin vaaliteemat sekä pahoin puhki kulunut ja kuopattu sote eivät jaksa kiinnostaa.

Poliitikot eivät ole pystyneet palauttamaan kansalaisten luottamusta päätöksentekokykyynsä. Se voi passivoida, vaikka tarve muutoksiin on samaan aikaan ilmeinen. Sen soisi kuitenkin johtavan muuhunkin kuin nurinaan somessa.

Päättäjiksi pyrkiviltä kaivataan loppuun asti selviä ulostuloja ja vastuullisia kantoja kansalaisille tärkeisiin asioihin.

Politiikan henkilökeskeisyydestä on väännetty paljon.

Ikuinen kysymys kuuluu: kumpi on ensin, ehdokas vai puolue?

“Äänestän, jos löydän hyvän tyypin”, on usein kuultua. Nyt niitä hyviä tyyppejä on tarjolla.

Uusilla kasvoilla on ehdottomasti tilaisuutensa. Vaihtuvuus eduskunnassa on todennäköisesti poikkeuksellisen suurta.

Puolueellakin on edelleen väliä, vaikka ihmiset samaistuvat hyvin pitkälle henkilöihin. Parhaimmillaan molemmat natsaavat.

Erityisen ratkaisevaa on se, mihin liikkuvat äänestäjät ottavat tällä kertaa suunnan. Siinä muhii vaalien iso uutinen, jos ei tällä kertaa jytky, niin vähintäänkin poliittisten mannerlaattojen nytkähdys.

Menot