fbpx
Pääkirjoitukset

Tapahtumapuisto sai vakuuttavan alun

Keskiviikkoinen Kantolan tapahtumapuiston avaus täytti lähes kaikki odotukset. Alkuiltaan jatkunut sadekaan ei lannistanut yleisöä eikä järjestäjiä. Hämeenlinnaan saapui huikeat 55 000 konserttivierasta. Vastaavaa väkimäärää ei kaupungissa ole koskaan aiemmin kerralla nähty.

Illan päätähti, australialainen maailmankuulu AC/DC-rockyhtye oli oikea valinta Kantolan avaajaksi. Kyse ei ole tuoreista teinien idoleista, vaan jo vuosikymmeniä esiintyneestä yhtyeestä. Tämä näkyi myös konserttiyleisöstä. Se ei ollut aivan nuorta, vaan aikuisia, jota pitävät aussirockista.

Suurkonserttia valmisteltiin huolellisesti hyvissä ajoin, mikä osoittautui oikeaksi ratkaisussa. Vastaavan megatapahtuman järjestelyistä ei ole aiempaa kokemusta, mutta järjestelyitä on kiitelty kaikin puolin onnistuneiksi.

Tuskin kenelläkään tuli yllätyksenä, että suuri ihmisjoukko tukkii ajoittain väyliä ja risteyksiä. Ruuhkat olivat kuitenkin lyhyitä eivätkä kohtuuttomasti haitanneet kaupunkilaisten arkielämää.

Konsertti teki Hämeenlinnaan tunnetuksi ja toi rahaa miljoonamäärin kaupunkiin. Hotellit olivat täynnä, ravintoloissa riitti asiakkaita ja kauppa kävi muillakin yrittäjillä.

Samalla Hämeenlinnan kuva monipuolisena ja -arvoisena kulttuurikaupunkina vahvistui myös populäärikulttuurin tarjonnalla.

Kaikin puolin onnistunut suurtapahtuma oli tietysti pettymys joillekin kaupungin päättäjille ja asukkaille, jotka epäilivät ja kiivaasti vastustivat koko ideaa Kantolan tapahtumapuistosta. Pahimmat uhkakuvat eivät alkuunkaan toteutuneet. Järjestys säilyi hyvänä, eivätkä kadutkaan olleet aamulla siivottomia.

Koska kyse oli vain muutaman tunnin mittaisesta konsertista, ei esimerkiksi koko viikonlopun kestävästä festivaalista, kielteiset lieveilmiöt jäivät todella vähiin. Muutama juopunut vietti yönsä putkassa, mikä ei ole harvinaista muulloinkaan.

Torstai-illan loppuunmyydyssä konsertissa valettiin luja pohja tuleville tapahtumille. Nyt on vakuuttavasti testattu, että Hämeenlinnassa kyetään järjestämään kymmenille tuhansille ihmisille suunnattu suurtapahtuma. Sen puitteet ja kaupungin sijainti ovat erinomaisia, liikenneyhteydetkin toimivat.

Heinäkuun 22. päivästä tuli vertailukohta ja mittari tuleville suurtapahtumille. Niitä peilataan kaikilta osiltaan historialliseen avajaiskonserttiin.

Menot