Pääkirjoitukset

Tapahtumapuisto tulee tarpeeseen

Kantolanniemen maansiirtotyöt ovat edistyneet kesän aikana hyvin ja puisto valmistuu ensi keväänä aikataulussaan. Musiikki soi Hämeenlinnan Kantolassa jo ensi kesänä, vakuutti kaupungin elinkeinoyhtiön toimitusjohtaja tällä viikolla.

Kantolan tapahtumapuisto otetaan käyttöön varsin maltillisin tavoittein. Linnan Kehitys kertoo odottavansa ensi kesälle vain muutamaa tapahtumaa.

Toisaalta alustavia varauksia on jo nyt tiedossa useampia, eivätkä kaikki ole hankkeessa mukana olleen Live Nation Finlandin tapahtumia. Se lupaa hyvää.

Tapahtumapuistolle vaikuttaisi siis olevan tilausta, vaikkei sitä ole vielä näyttävästi markkinoitu. Suurimmissa haavekuvissa sitä on ehdotettu jopa Helsingin olympiastadionin korvaajaksi sen remontin aikana.

Idea ei ole mahtipontisuudestaan huolimatta aivan tuulesta temmattu, sillä Kantolan tapahtumapuisto on hehtaarimäärältään huomattavasti Olympiastadionia suurempi alue. Tapahtumanjärjestäjien mukaan artisteilla on entistä enemmän halua esiintyä muuallakin kuin stadion-olosuhteissa.

Hämeenlinna on logistisesti nopeasti ja helposti sekä yleisön että esiintyjien saavutettavissa, eikä luonnonkaunis konserttipaikka vesistön tuntumassa haitanne tilannetta.

Tapahtumapuistoa on Hämeenlinnassa myös vastustettu, eritoten siksi, ettei sen katsota kuuluvan talousvaikeuksissa kamppailevan kaupungin peruspalveluihin.

Puiston rakentaminen maksaa tässä vaiheessa Hämeenlinnan kaupungille noin 2,6 miljoonaa euroa. Lisäksi kaupunki on käyttänyt maa-alueen ostoon aikoinaan vajaan miljoonan.

Se on suuri summa, mutta päättäjät ovat katsoneet riskin kannattavan. Jos Kantola nappaa yhdenkin massatapahtuman kesässä, se on maksanut itsensä muutamassa vuodessa takaisin.

Kantolaan mahtuu enimmillään 80 000 konserttivierasta. Laskelmien mukaan yksi täysimittainen yleisötapahtuma voi jättää majoitus-, ravintola- ja ostostuottoina seudun yrityksille jopa seitsemän miljoonaa euroa. Osa tuotoista palautuu yhteisöveroina myös kaupungin kassaan.

Tapahtumapuisto onkin jo houkutellut kaupunkiin muutamia tuotantopuoleen ja cateringiin keskittyviä yrityksiä, jotka uskovat hyötyvänsä tapahtumapuiston tarjonnasta. Se tarkoittaa myös lisää kaivattuja työpaikkoja ja veroeuroja.

Kannattaa muistaa, ettei Kantolan puistoa rakenneta kuitenkaan vain suuria megakonsertteja varten. Siitä tulee monipuolinen tapahtuma-areena, joka ei karsasta myöskään paikallisia tilaisuuksia.

Ainakin urheiluseurat ottivat varmasti mielissään vastaan tiedon, että tapahtumapuistossa on mahdollista järjestää täysin ilmaiseksi esimerkiksi erilaisia lastentapahtumia.

Suurimman osan vuotta Kantolassa ei tapahdu mitään, vaan se toimii kaikille avoimena virkistysalueena. Puistojen kaupunki saa siis yhden kunnostetun puiston lisää.