Pääkirjoitukset

Tarpeellisia muistutuksia vastuullisille poliitikoille

Suomessa on riittänyt jos jonkin sortin kommentaattoria, jotka ovat käsitelleet pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja Yleisradion välistä sähköpostikirjeenvaihtoa.

Julkisen sanan neuvosto antoi hyvin poikkeuksellisen langettavan tuomion Yleisradiolle siitä, ettei tiedonvälityksen sisältöä ratkaistu journalistisen perustein.

Päätösvaltaa ei journalistin ohjeiden mukaan saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolelle, ei etenkään omasta asiastaan kiihtyneelle pääministerille.

Huomautuksen lisäksi JSN antoi yksimielisen lausuman, jonka mukaan pääministerin lähettämien viestien määrää ja sävyä voi pitää niin poikkeuksellisena, että viestit on mahdollista tulkita painostusyritykseksi.

Asia on nähty samalla tavalla myös Toimittajat ilman rajoja -järjestössä, vaikka Yle tuoreeltaan vähättelikin huomautusta.

Langettavaa ihmeteltiin myös pääkirjoituksissa, joista eräs eksyi pohtimaan, oliko Julkisen sanan neuvostossa tehty poliittisesti värittyneitä päätöksiä.

Toimittajat ilman rajoja – järjestön pääsihteerin mukaan Suomi on lehdistönvapaudessa ollut täysin omalla tasollaan, mutta nyt näyttää siltä, että poliittinen vaikuttaminen on muuttumassa ja ehkä jopa koko pohjoismainen malli murtumassa (HS 20.4).

Arvio on syytä ottaa Suomessa vakavasti.

Kun ulkopuolelta arvioidaan, että entinen lehdistönvapauden mallimaa on ajautunut jonkinlaiseen kriisiin asiassa, ei kyse ole turhanaikaisesta huolestuneisuudesta tai niin sanotun valtamedian vikinästä ja tarpeesta pönkittää omaa asemaansa.

Vastuullisten poliitikkojen on myös tiedostettava, että laatujournalismia vastaan hyökkääminen on sosiaalisen median aikakaudella vaarallinen suuntaus.

Esimerkiksi käy vaikkapa Yhdysvallat, jossa presidentti Donald Trumpin aikakaudella totuus on kärsinyt inflaation. Tilalle on tullut vaihtoehtoisten tulkintojen loputon suo.

Tämä kehitys on ollut vieläpä huomattavan nopeaa.

Kansainvälisessä vertailussa Suomi menestyy lehdistönvapauden ykkössijan menetyksestä huolimatta. Mihinkään Serbian tai Puolan viitoittamaan suuntaan Suomen ei tietysti pidä mennäkään.

Omia lukujaan ovat mm. Turkki, Venäjä ja Valko-Venäjä, joissa lehdistönvapaus on vakavasti vaarantunut.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic