Pääkirjoitukset

Tavoitteiden saavuttaminen on epätodennäköistä

Onko hallitukselta puhti poissa? Vai vaikuttaako perussuomalaisten kannatusromahdus ja tuleva puheenjohtajavalinta hallituksen tekemiin ratkaisuihin?

Kyse saattaa olla näistä kaikista, mutta nyt puolivälitarkastelussa esitellyt uudistukset eivät riitä alentamaan työllisyyttä tai taittamaan velkaantumista hallituksen tavoittelemille tasoille. Näin arvioi moni ekonomisti tuoreeltaan.

Arvio on hallituksen kannalta tyly, sillä yritysjohtajana kunnostautuneen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johdolla Suomi piti laittaa vihdoin kuntoon, pitkän velkaantumiskierteen jälkeen.

Voi toisaalta ajatella niinkin, että hallitus uskoo talouskasvun hoitavan tärkeimmät. Rakenteellisia ongelmia ei kuitenkaan nousukausikaan ratkaisisi.

Luottamus tulevaisuuteen on lähtökohtaisesti tietysti positiivinen asia.

Silti mahdollisesti jatkuvan talouskasvun varaan heittäytyminen ei luo kuvaa määrätietoisesta hallituksesta, joka pitää omista tavoitteistaan tiukasti kiinni.

Hallituksen piti lopettaa velaksi eläminen vuoteen 2021 mennessä. Nyt siihen on vaikea, ellei mahdoton päästä.

Hallituksella ovat kuitenkin olleet omat hetkensä.

Esimerkiksi kilpailukykysopimus oli merkittävä ja poikkeuksellinen vääntö, josta hallitus selvisi pitkän kaavan kautta lopulta voittajana.

Sekin kannattaa muistaa, että menneen kahden vuoden aikana hallitukselta on tullut korkealentoisia esityksiä, joista tosin moni on vapaaehtoisesti ja nopeasti peruttu.

Puolivälitarkastelun tärkeintä antia olivat varhaiskasvatusmaksujen alentaminen, muutokset asumistukeen ja työttömyysturvan aktivointimalli.

Ensimmäinen purkaa osaltaan kannustinloukkuja, toinen hillitsee vuokrien nousua ja kolmas kannustaa aktiivisuuteen työnhaussa.

Myös poliisille, suojelupoliisille, puolustusvoimille sekä rajavalvontaan tuleva lisärahoitus tulee tarpeeseen. Poliisien resursseja on pienennetty jo niin, että viestejä väkimäärän vähyydestä on kuulunut sieltä täältä.

Vajaus poliisiviroissa vaikuttaa myös kansalaisten turvallisuustunteeseen. Hämeen poliisin uusi päällikkökin muistutti (HäSa 21.4), ettei henkilöstön kuormitus ei voi enää lisääntyä.

Lisärahoilla saadaan toivottavasti helpotusta tilanteeseen.

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic