Pääkirjoitukset

Täysin arvaamaton Pohjois-Korea

Pohjois-Korean kolmas ydinkoe tuomittiin maailmalla harvinaisen yksimielisesti. YK:lle maan pullistelu järjesti hätäkokouksen, ja nyt harkitaan Pohjois-Koreaa kohtaan uusia pakotteita.

Pakotteet ovat kansainvälisessä politiikassa hyvin tunnettuja ja myös vanhoja keinoja. Niillä halutaan rangaista, kovistella ja tehdä selväksi, mikä on maailmanpolitiikassa oikein ja väärin.

Pakote on kova sana, pakotteiden historiasta ei kuitenkaan synny paksua suurten voittojen kirjaa. Niillä on tehoa, kärsivänä osapuolena ovat lähes poikkeuksetta köyhät ihmiset.

Pohjois-Korea on kaiken lisäksi valtiona valitettavan selvästi aivan omaa sarjaansa. Pakotteista on turha odottaa suuria, koska maa on sulkenut itse rajansa – ja pakottaa näin tavallaan itseään.

Maailma ei kuitenkaan voi ummistaa silmiään, sillä äärimmäisen ankaran diktatuurin Pohjois-Korea on nousemassa hitaasti mutta varmasti ydinasevaltioksi.

Kuinka pitkällä sen ydinaseohjelma on edennyt, sen tarkentavat tuoreen kokeen ilmastopäästöjen analyysit.

Joka tapauksessa maalissa Pohjois-Korean armeijalla on ydinase, ja ankarasti työtä tehdään myös ydinpommin kuljettamiseen tarvittavan ohjuksen kehittämiseksi.

Tämä mahdollisuus huolestuttaa syvästi japanilaisia ja yllättävää kyllä myös Kiina kavahtaa nyt ajatusta siitä, että sen naapurina olisi ydinasevaltio.

Pohjois-Koreasta ei tietenkään ole tulossa ydinasevaltiota sanan täydessä merkityksessä. Ydinase on pelote ja maan sisäisen propagandan vahva valtti.

Ydinaseella hurmataan kansaa, luodaan kuvaa maan tieteen ja armeijan loistavasta voitosta. Tällaisen pelleilyn sijaan Pohjois-Korean poliittisen johdon pitäisi keskittyä nälkäkuoleman torjumiseen.

Ydinase arvaamattomien käsissä on painajainen jokaiselle maailman vastuulliselle poliitikolle.

Onko mahdollista, että Pohjois-Korea aivan vakavalla mielellä suunnittelee ydiniskua Yhdysvaltoihin, jonka se julkeasti nimeää päivästä toiseen vihollisekseen?

Kun kysymys koskee juuri ydinasetta, vastaus pitäisi olla hyvin tyhjentävä ja luotettava. Sellaisen kokoaminen on kuitenkin mahdotonta: Pohjois-Korean politiikka päämäärineen pysyy suurena arvoituksena.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kasvotusten kovien päätösten kanssa. Yhdysvaltalaiset odottavat häneltä siirtoja, jotka tekevät ydinaseiskun mahdottomaksi.

Sellaista päätöstä tuskin syntyy: kynnys sotilaallisesta iskusta Pohjois-Koreaan on edelleen hyvin korkealla. Obamalla ei ole toiveita saada niiden taakse Venäjän ja Kiinan tukea.

Mikä olisi Pohjois-Korean vastaus, sitäkin voi ainoastaan arvailla.

Maailman suurvalloilla on aiempaa huomattavasti enemmän tahtoa aseidenriisuntaan. Prosessi jatkuu, samaan aikaan kuitenkin sotilaallinen tasapainottomuus uhkaa kasvaa, myös Pohjois-Korean vuoksi.

Päivän lehti

4.4.2020