Pääkirjoitukset

Tehtävien karsinta on vaikeaa

Kunnilla on 535 lain määräämää tehtävää, laski valtiovarainministeriön ylijohtaja Silja Hiironniemi laatimassaan selvityksessä. Lista on niin pitkä, että hän esittää säädösten purkamista.

Määrä ilmeisesti yllätti jopa kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.), sillä hän ryhtyi laatimaan esitystä vapaakuntakokeilusta. Kokeiluun osallistuvat kunnan voisivat päättää – ainakin jossain määrin – nykyistä vapaammin tehtävistään.

Tehtävien lista herätteli muutenkin. Keskustelussa ollaan oltu kovin yksimielisiä siitä, että kuntien asemaa voisi vahvistaa myös lakisääteisten määräysten purkamisella.

Lehdistä muun muassa Maaseudun Tulevaisuus arvioi, että säätelyä on varaa karsia. Lehti tarjoaa tätä tietä vaihtoehdoksi kuntaremontille ainakin sikäli, että sen kanssa hallituksen olisi hyvä ottaa aikalisä.

Kuntien johtoa Hiironniemen selvitys tuskin yllättää. Määräysten summa voi olla odottamattoman suuri, kunnissa on kuitenkin ymmärretty hyvin se, että valtio käskee ja kunnat tottelevat.

535 määräystä! Se on paljon, liian paljon, aivan millä mittarilla hyvänsä. Listaa täytyy olla varaa purkaa.

Paljon helpommin kuitenkin sanottu kuin tehty.

Valtio komentaa kuntia siksi, että kunnat eivät ilman käskytystä hoitaisi tehtäviään kuten eduskunta haluaa. Ei määräysten pitkä lista ole sentään tyhjän päälle syntynyt.

Listan purkaminen on houkutteleva ajatus. Sietää silti muistaa, että maassa käydään kaiken aikaa keskustelua kunnallisen tasa-arvon puutteista ja aukoista.

Tämän tästä julkaistaan tutkimuksia ja selvityksiä, jonka mukaan toisessa kunnassa jokin palvelu toimii erinomaisesti ja toisessa ehkä hyvinkin surkeasti.

Juuri tällaisten tilanteiden estämiseksi valtio ohjaa kuntia.

Siedämmekö kuntien väliset erot, erityisesti palveluissa? Mikäli vastaus on kielteinen, Hiirronniemen esityksen sääntelyn purkamisesta voi unohtaa samoin kuin Virkkusen vapaakuntakokeilun.

Keskustelu pitkästä listasta lämmittää varmasti kuntia, määräysten purkamiseen eivät puheet riitä. Tarvitaan tekoja.

Kuka olisi valmis lyhentämään listaa vaikkapa parillakymmenellä toteuttamiskelpoisella esityksellä? Tehtävä sopisi hyvin puolueista keskustalle, sillä se kampeaa kumoon kuntauudistusta ja on muutenkin kiinnostunut kuntien asemasta.

Kun pöydällä ovat ensimmäiset esitykset, sääntelyn purkamista pitäisi olla suhteellisen helppo jatkaa.

535 määräyksen lista paljasti myös paljon ylistetyn kunnallisen itsehallinnon todellisia kasvoja. Valtio pitää kuntia tiukassa otteessa, ja kuntien mahdollisuus tehdä päätöksiä on hyvin rajoitettu.

Sääntelyn purkaminen olisi askel kohti kunnallisen itsehallinnon vahvistamista. Suunta on oikea – myös kuntaremontin jälkeisessä uuden kuntakartan Suomessa.

Mainos