fbpx
Pääkirjoitukset

Teillä syytä olla erityisen valppaana ilta-aikaan

Ennakoiva kuljettaja vähentääkin nopeutta hirvivaara-alueella heti, kun havaitsee jotain poikkeavaa.
Ajonopeuden hidastaminen antaa reaktioaikaa ja mahdollisen onnettomuuden sattuessa lieventää vammoja. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ajonopeuden hidastaminen antaa reaktioaikaa ja mahdollisen onnettomuuden sattuessa lieventää vammoja. Kuva: Lassi Puhtimäki

Metsistä syöksyy nyt teille monisatakiloisia, maastoon ja maisemaan yllättävän hyvin sulautuvia ohjuksia.

Hirvionnettomuuksia tapahtui viime vuonna yli kaksituhatta. Riski törmätä hirveen on erityisen suuri alueilla, joilla riista-aidat alkavat ja päättyvät sekä hämärän aikaan, noin tunti auringonlaskun jälkeen.

Vuodenajoista juuri syksy on suurinta riskiaikaa hirvionnettomuuksille. Jokainen, joka on ajanut iltahämärällä Hämeenlinnan ja Forssan tai Hämeenlinnan ja Lahden väliä, tietää tämän jo kokemuksesta.

Metsästyskauden aikana hirvi oppii pelkäämään ajokoiria ja ihmisiä. Liikenneturvan mukaan syksyllä pienikin ärsyke saattaa ajaa hirven pakenemaan ja säntäämään autotielle. Mitä siis tehdä?

Yksi keino on ainakin helppo: ajonopeuden hidastaminen antaa lisää reaktioaikaa ja mahdollisen onnettomuuden sattuessa lieventää vammoja.

Ennakoiva kuljettaja vähentääkin nopeutta hirvivaara-alueella heti, kun havaitsee jotain poikkeavaa.

Ennakoinnille on syytä myös toisen takana ajettaessa. Kun jonon ensimmäinen polkaisee jarrun kuivalla asvaltilla pohjaan, kymmenen metrin päässä takapuskurista roikkuva ei ehdi mukaan tilanteeseen.

Silloin on vähintään peltiä rutussa, mutta myös pahemmat seuraukset ovat mahdollisia, jopa todennäköisiä.

Syys-, loka- ja marraskuu ovat perinteisesti hirvionnettomuuksien aikaa.

Metsästyskaudelle 2020–2021 on Suomen riistakeskuksen Etelä-Hämeen toimialueelle myönnetty 1 500 hirven ja yli 11 000 valkohäntäpeuran pyyntilupaa.

Koko toimialueelle on suositeltu valkohäntäpeuran metsästyksen tehokasta aloittamista heti syyskuun alusta, erityisesti kolariherkkien tieosuuksien tuntumassa.

Näin pyritään vähentämään kannan tiheyttä ennen syksyn kolarihuippuaikaa.

Autoilijoille hirvet ovat erityisen vaarallisia jo pelkästään kokonsa vuoksi. Silti myös valkohäntäpeurat voivat saada kohdalle osuessa pahaa jälkeä aikaan.

Siksi korkeinta sallittua ajonopeutta ei ole pakko ajaa.

Menot