Pääkirjoitukset

Teollisuudella edessään hankala syksy ja talvi

Paperin tuotanto putosi keväällä lähes kolmanneksen Suomessa.
Talouden hyytyminen on näkynyt myös Suomen satamissa. Rauman satamassa viennin määrä laski alkuvuonna yli 17 prosenttia. Kuva: Joonas Kuikka
Talouden hyytyminen on näkynyt myös Suomen satamissa. Rauman satamassa viennin määrä laski alkuvuonna yli 17 prosenttia. Kuva: Joonas Kuikka

Teollisuuden uudet tilaukset laskivat kesäkuussa 11,8 prosenttia verrattuna viime vuoden kesäkuuhun. Tilaukset teollisuudessa ovat laskeneet yhtäjaksoisesti nyt vähintään kuusi kuukautta; tammi-kesäkuun aikana ne vähenivät 11,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Yritykset saivat kesäkuussa uusia tilauksia vuodentakaista vähemmän kaikilla teollisuuden toimialoilla.

Metalliteollisuudessa tilaukset laskivat 8,3 prosenttia edellisvuodesta. Kemianteollisuudessa tilaukset laskivat vuodentakaisesta 11,6 prosenttia ja paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 22,6 prosenttia.

Tilastoja tulkittaessa on syytä huomioida kuukausitasolle tyypilliset voimakkaat heilahtelut. Euromääräiseltä arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei yleensä jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan suoraan kyseiselle kuukaudelle ja sellaisenaan.

Silti puolen vuoden aikaperiodi näyttää kuitenkin selvästi suuntaa – eikä suunta ole nyt lupauksia herättävä, pikemminkin se on huolestuttava. Pandemia on muuttanut ihmisten käyttäytymistä ja tottumuksia, eikä ole ollenkaan varmaa, palataanko entiseen enää.

Esimerkkinä voi mainita vaikkapa paperiteollisuuden. Paperin tuotanto putosi keväällä lähes kolmanneksen Suomessa.

Tämän huhuillaan tietävän loppuvuonna ikäviä uutisia paperiteollisuuspaikkakunnille. Ainakin UPM:n Kaipolan ja Jämsänkosken tehtaat sekä Stora Enson Veitsiluodon ja Anjalan tehtaat on mainittu taustakeskusteluissa.

Mitään virallista mahdollisista toimenpiteistä ei ole tiedotettu. Tehtaiden ympärille rakentuneiden paikkakuntien perustukset kuitenkin halkeilevat uhkaavasti, mikäli koneet pysäytetään lopullisesti.

Vientiteollisuuden globaaliin kysyntätaantumaan ei voida Suomessa oikein vaikuttaa. Paras lääke taloudellekin olisi turvallisen koronarokotteen kehittäminen mahdollisimman nopeasti.

Kotimaisen teollisuuden kilpailukykyyn sen sijaan voidaan vaikuttaa. Polttoaineverojen korotus vei kilpailukykyä taas väärään suuntaan. Työehdot ovat paikoin edelleen turhan joustamattomia. Listaa voisi helposti jatkaa pidempäänkin.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic