fbpx
Pääkirjoitukset

Teollisuus porskuttaa, Nokia ja Orion vaikeuksissa

Kone haali uusia tilauksia alkuvuonna yli kahden miljardin euron edestä.
SSAB:n liikevoitto nousi yhtiön Amerikan-yksiköiden ja erikoisteräksen parantuneen kannattavuuden vuoksi. Kuva: Esko Tuovinen
SSAB:n liikevoitto nousi yhtiön Amerikan-yksiköiden ja erikoisteräksen parantuneen kannattavuuden vuoksi. Kuva: Esko Tuovinen

Torstaina saatiin katsaus siihen, miten alkuvuosi on useilla merkittävillä suomalaisyhtiöillä sujunut. Tulos näyttää vahvasti kaksijakoiselta: teollisuudessa menee edelleen hyvin, mutta Nokialla ja Orionilla on ainakin tilapäisiä vaikeuksia. Teollisuudessa esimerkiksi teräsyhtiö SSAB, metsäyhtiö Stora Enso, kaivoskoneyhtiö Metso sekä hissi- ja liukuporrasyhtiö Kone porskuttavat yhä vahvasti.

Taantumaa on tällaisilla huippuluvuilla vaikea ennakoida, vaikka kokonaiskuvaa yhtiöiden tulokset eivät välttämättä annakaan. Kasvu kertoo kuitenkin paitsi yhtiöistä itsestään ja niiden tuotteista myös Suomelle tärkeiden vientimaiden kysyntätilanteesta.

Verkkolaitteita valmistavan Nokian liiketoiminta sujui jopa yllättävän heikosti alkuvuonna. Yhtiön liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli 59 miljoonaa euroa tappiollinen, mikä kummastutti markkinoillakin. Viime vuoden tammi–maaliskuussa Nokian liiketulos oli 239 miljoona euroa voitollinen, joten alkuvuoden tuloskehitystä on perusteltua pitää poikkeuksellisen huonona.

Nokian toimitusjohtajakin myönsi, että yhtiön alkuvuosi oli heikko. Pitkään odotetusta viidennen sukupolven matkapuhelintekniikasta saattaa muodostua Nokialle kasvun moottori, mutta katseet kääntyvät – jälleen kerran – tulevaisuuteen. Silti jo loppuvuodesta Nokialta odotetaan kuitenkin aivan erilaisia näyttöjä yhtiön 5g-verkkojen menestyksestä.

Kone puolestaan napsi tilauksia alkuvuonna yli kahden miljardin euron edestä. Erityisen hyviä uutisia yhtiölle tuli Euroopasta ja Kiinasta. Tilauskannan paisumisen lisäksi myös yhtiön liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat.

Kone näyttää siis selättäneen toimenpiteitä tekemällä ne pienetkin vaikeudet, jotka se kohtasi vuosina 2017–2018.

Hämeenlinnalaisittain tärkeän SSAB:n liikevoitto nousi selvästi vuodentakaisesta. Tärkeä viesti markkinoille ja työntekijöille oli, että yhtiö uskoo liiketoiminnan jatkuvan hyvällä tasolla myös tulevaisuudessa. SSAB:n mukaan autoteollisuuden kysynnän heikentyminen aiheuttaa kuitenkin jonkin verran epävarmuutta teräksen kysyntään.

Menot