Pääkirjoitukset

Terroristien verkosto yltää Suomeen

On ollut tiedossa, että ääri-islamilainen Isis on harrastanut värväystoimintaa myös Suomessa. Tulee silti suomalaiselle lintukodolle yllätyksenä, että keskusrikospoliisi epäilee terrorismirikoksista neljää suomalaismiestä, joista ainakin kaksi on syntyperäisiä suomalaisia.

Helsingin käräjäoikeus päätti perjantaina miesten vangitsemisesta. Poliisi vaati kaikkia vangittavaksi ”terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta”, mutta se meni läpi oikeudessa vain yhden epäillyn osalta.

Epäilyt ovat luonnollisesti vasta epäilyjä. Totuus nuorten, noin 30-vuotiaiden miesten mahdollisesta osallisuudesta Syyrian sisällissodan raakuuksiin ilmenee vasta oikeuskäsittelyn aikana.

Terrorismin kansainvälisesti hyvin laajalle levittäytyvät lonkerot ovat vaikeasti katkaistavissa, ja suomalainen oikeusvaltio lähtee luonnollisesti siitä, että näyttö ulkomailla tehdyiksi epäillyistä rikoksista on löydyttävä.

Rankin epäily koskee terroristisessa tarkoituksessa tehtyä murhaa. Ollaan tekemisissä todella vakavien rikosten kanssa. Kysymys ei ole mistään ääriliikkeen ihannoinnista tai passiivisesta myötäilystä, vaan aidosta osallistumisesta terrorismiin. Kerta on suomalaisessa rikoshistoriassa tiettävästi ensimmäinen.

Rikokset ovat saatujen tietojen mukaan tapahtuneet ainakin pääosin ulkomailla.

On korkea aika herätä siihen todellisuuteen, että Suomessakin värvätään ilmeisen aktiivisesti ja jopa tehokkaasti nuoria ihmisiä häikäilemättömiin murhatöihin. Olennaista on selvittää pikaisesti muun muassa se, miten värväys on käytännössä tapahtunut. Jatkuuko se mahdollisesti?

Suojelupoliisi on vakuuttanut tähän asti, ettei terroristirekrytointi ole ollut Suomessa järjestäytynyttä. Syyriaan ja muille ”rintamille” lähtijöiden määrästä on ollut vain arvioita. On puhuttu kymmenistä henkilöistä, jotka lienevät nuoria muslimitaustaisia miehiä.

Yhdysvaltain aloittamaan sotaan Isis-järjestöä vastaan ei ole syytä lähteä torvet soiden, mutta rikolliset on saatava tuomiolle lain määräämällä tavalla.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan terrorismirikoksista epäiltyjen paluu Suomeen on otettava vakavasti. Kysymys kuuluu: miten ulkomailla mahdollisesti hirmutekoihin osallistunut terroristi käyttäytyy suomalaisessa yhteiskunnassa?

Yhdysvallat on painottanut, että Isis on turvallisuusuhka myös Euroopalle, mikä viittaa väkivallan uhkaan myös muualla kuin ”vain” Isis-järjestön tähän asti riivaamissa maissa eli lähinnä Syyriassa ja Irakissa.

Suomen islamilainen väestönosa on pieni, mutta Isis on onnistunut ilmeisesti suhteellisen tehokkaasti värväystoiminnassaan sen keskuudessa.

Suomalainen yhteiskuntarauha ei muutamasta ulkomaille värvätystä hätkähdä. On kuitenkin kaikkien suomalaisten, niin valtaväestön kuin muslimienkin etu, että värväykselle ja ”pyhän sodan” lietsonnalle pannaan totaalinen piste.