Pääkirjoitukset

Terveysviranomaiset ovat nyt eturintamassa

Hallitus pyrki tiedotustilaisuudessaan puhdistamaan ilmaa viime päivien koronapäätöksistä ja sai vihdoin aikaiseksi puoltaa THL:n maskisuositusta.
Kasvomaskeja on hyvä käyttää esimerkiksi täydessä joukkoliikenteessä, jos alueella ilmenee koronatautitapauksia. Kuva: Arttu Laitala
Kasvomaskeja on hyvä käyttää esimerkiksi täydessä joukkoliikenteessä, jos alueella ilmenee koronatautitapauksia. Kuva: Arttu Laitala

Kasvomaskisuositusta oli Suomessa ehditty odottaa viikosta ja kuukaudesta toiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa nyt käyttämään kasvomaskia sellaisten sairaanhoitopiirien alueella, joissa tartuntatapauksia on noussut kahden viime viikon aikana.

Maskeja on hyvä käyttää esimerkiksi täydessä joukkoliikenteessä, mutta pakkoa ei edelleenkään ole eikä ilmeisesti tule.

Kertakäyttöisten kasvomaskien käyttö ei kuitenkaan ole ihmisille halpaa ja kangasmaskejakin pitäisi olla useita.

Hallitus lupailee nyt kuntien takaavan valtion piikkiin kasvomaskit ilmaiseksi vähävaraisille, jotka niitä tarvitsevat. Käytäntö on vaikeampi toteuttaa kuin luvata.

Luvatut pakkotestaukset ja -karanteenit ovat tulehduttaneet hallituskumppaneiden välejä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) pyrki tiedotustilaisuudessa rauhoittelemaan kärhämää ja siirsi vastuuta poliitikoilta tartuntatautiviranomaisille.

Marin selitti parhain päin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) maanantaisia ukaaseja.

Testaukset maahan saapuville halutaan Marinin mukaan ensisijaisesti pitää vapaaehtoisina, mutta riski- ja muidenkin maiden osalta pakollisuus on viranomaismääräyksellä mahdollista. Sama koskee karanteeneja.

On perusteltua, että THL laatii yksinkertaisen ohjeistuksen, liikennevalomallin, miten kustakin maista saapuvien kanssa pitäisi toimia. Erilaisia tulkintoja ei samassa maassa voi olla useita.

Päättäjiä hirvittää aiheellisesti ihmisten päätyminen kaksiviikkoisiin karanteeneihin. Ne kun lamaavat nopeasti toiminnan työpaikoilla. THL:n tehtävänä on miettiä tilalle vaihtoehtoisia kevyempiä keinoja kuten vaikkapa kaksivaiheista testausta.

Aiheellista on siirtyä etätyösuosituksen soveltamiseen alueittain, mistä päättäminen kuuluu viranomaisille, ei poliitikoille.

Kanta-Hämeessä ei ole tarvetta etätyösuositukseen paluulle: Laaja etätyösuositus koskee nyt HUS:n, Länsi-Pohjan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueita.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic