Pääkirjoitukset

Tiedustelulait saatava voimaan pikaisesti

Tiedustelulakien tarpeellisuus – mahdollisimman pian, eikä vasta hädän hetkellä – on suoraa seurausta turvallisuusympäristön peruuttamattomasta muutoksesta.
Puhemies Paula Risikko (kok.) kertoi tiedustelulakien käsittelyn jatkosta medialle keskiviikkona eduskunnassa. Kuva: Joona Kuikka

Jopa kiitettävän sujuvasti eduskunnan asianmukaisen kriittisessä valiokuntakäsittelyssä edenneet tiedustelulait törmäsivät keskiviikkona yllättävään viivästykseen.

On erittäin poikkeuksellista, että asia vedetään pois, kun se on jo täysistunnon asialistalla.

Kysymys on ilmeisen harkitusta varmuuden varmistamisesta, jonka ei kuitenkaan soisi johtavan erittäin tarpeellisen lainsäädännön viivästymiseen.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) päätti “takaisinvedosta” aivan viime metreillä. Syyksi hän kertoi epäilyn, että hallintovaliokunta ei ole ottanut huomioon kaikkia perustuslakivaliokunnan lausunnossa esitettyjä asioita.

Tänään torstaina asiasta odotetaan pikavauhtia laadittua virkamiesraporttia, jonka perusteella on enemmän kuin toivottavaa, että asiassa päästään eteenpäin.

Tiedustelulakeihin liittyy lukuisia yksityiskohtia. SDP ja vasemmistoliitto jättivät viikko sitten valmistuneeseen hallintovaliokunnan mietintöön vastalauseensa, jossa kiinnitettiin huomiota erääseen niistä: viranomaisten ei tarvitsisi ilmoittaa erityisryhmille, kuten toimittajille, jos näiden tietoja joutuu vahingossa tietoliikennetiedustelun kohteeksi.

Päätoimittajien yhdistys on kiinnittänyt huomiota samaan asiaan eli lähdesuojan koskemattomuuteen.

Tiedonvälityksen vapaus ja toimittajien lähdesuoja ovat kaikissa oloissa vaalittavia asioita. Sellainen on myös viranomaistoiminnan luotettavuus.

Kriittisiltä rajanvedoilta ei voi täysin välttyä. On erityisen suuressa arvossa, että luottamus säilyy suomalaisen median ja viranomaisten välillä. Säröjäkään ei pidä kuitenkaan pelätä. Niiden torjumiseksi ja samalla perimmiltään kansanvallan takaamiseksi tarvitaan selkeitä pelisääntöjä.

Viranomaisilla pitää olla ehdottoman ajanmukaiset keinot Suomen ja suomalaisten turvallisuuden takaamiseksi.

Laajasti valmisteltujen tiedustelulakien tarpeellisuus – mahdollisimman pian, eikä vasta hädän hetkellä – on suoraa seurausta turvallisuusympäristön peruuttamattomasta muutoksesta.

Kyberhyökkäykset, verkkovakoilu ja kansainvälinen terrorismi eivät tunne rajoja.