Pääkirjoitukset

Tiedustelulisävaltuudet harkittava kiihkottomasti

Pommiräjähdys Pietarissa, autoisku Tukholmassa, asehyökkäys taas kerran Pariisissa.

Maailma on muuttunut aiempaa arvaamattomammaksi, ja voimassaolevan uhka-arvion mukaan yksittäisten terrorististen väkivallantekojen uhka on kohonnut myös Suomessa.

Julkisuuteen väistämättä päätyvien, siviiliuhreja vaativien terrori-iskujen lisäksi verhojen takana tapahtuu paljon.

Esimerkiksi vieraiden valtioiden kiinnostus Suomea kohtaan on kasvanut ja sotilastoiminta Suomen lähialueilla vilkastunut.

Näistä syistä ei ole mitenkään yllättävää, että Suomeen esitetään tiedustelulainsäädäntöä, joka parantaisi mahdollisuuksia suojautua kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvilta uhilta.

Tällä hetkellä Suomi on tiedustelulainsäädäntönsä kanssa osin muiden maiden ystävällisen avun varassa. Taannoin, kun ulkoministeriötä vakoiltiin, tieto asiasta suomalaisviranomaisille tuli länsinaapurista.

On siksi selvää, että Puolustusvoimat ja Suojelupoliisi tarvitsevat tiedusteluun lisävaltuuksia. Niitä on annettava harkitusti ja kiihkoilematta, mutta silti ripeästi.

Lakiluonnokset luovutettiin viikolla ministereille, ja lakien hyväksyminen vaatinee vielä perustuslain muutosta. On poliittinen päätös, mikäli terrori-iskuja suunnitteleville annetaan tiedusteluvaltuuksien rajoittamisella mahdollisuus.

Siinä mielessä kotimainen keskustelu vaikkapa Supon valtuuksista ja luottamuksellisen viestinnän suojasta on hieman jälkijättöistä, että muissa maissa tällaista tiedustelua tehdään jo.

Sitä tehdään aivan riippumatta siitä, mitä Suomessa nyt päätetään.

Keskivertokansalainen kantaa taskussaan tai laukussaan matkapuhelinta, josta esimerkiksi Yhdysvaltain verkkotiedusteluyksikkö saa halutessaan yhtä ja toista tietoa urkittua.

DDR:n pelätystä Stasista ei siis tarvitse enää muistuttaa, paljon sofistikoituneempi järjestelmä on jo olemassa.

Tiedustelun valvonta linkittyy tietysti olennaisena osana lisävaltuuksien myöntämiselle.

Valtuuksien käyttöön pitää hakea lupa Helsingin käräjäoikeudelta. Sekin on hyvä muistaa, ettei Suojelupoliisi tai Puolustusvoimat oikeasti tee mitään tavallisten kansalaisten tiedoilla.

Pakkokeinotuomarit varmistavat, että tiedustelutehtävä on asianmukainen.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic