Pääkirjoitukset

Tilatyöryhmä paljon vartijana

Toukokuun loppupuolella saadaan kaupungin koulutilatyöryhmän esitykset julki.

Työryhmää ei käy kateeksi. Niin paljon Hämeenlinnan kouluilla on heikosta sisäilmasta aiheutuvia tilaongelmia.

Lisäksi tulee vielä lukioliikelaitoksen halu tuottaa palveluita vain riittävän suurissa yksiköissä, jotka eivät tuottaisi ainakaan kovin paljon tappiota.

Osana talouden sopeuttamista koulutuskuntayhtymä Tavastian alaisuudessa toimiva lukioliikelaitos on esittänyt, että Lammin lukion lakkauttamisen vaikutukset selvitetään.

Myös Lyseon lukion aikuislinjan toiminta on tappiollista, koska opiskelijoita on niin vähän.

Tavastia esittänyt, että koko lukiokoulutus keskitettäisiin Kaurialan lukion tuntumaan, vaikka se vaatisi uudisrakennuksen.

Kaupunki on päättänyt sulkea sisäilmaongelmien vaivaaman Nummen alakoulun. Uutta suunnitellaan jo tilalle.

Tuomelan koulu suljettiin taannoin suurin piirtein yhdessä yössä. Peruskorjaus on juuri alkamassa.

Toivottavasti kaupungilla on huomattu niputtaa kaikki tilaongelmat ja pohtia, onko niihin löydettävissä yhteisiä ratkaisuja.

Samalla voidaan kartoittaa, mitä olemassa olevia tiloja on mahdollista käyttää.

Hamkilta vapautuu runsaasti tilaa Myllymäestä ensi vuonna. On eri asia, kuinka nämä tilat ovat sovellettavissa esimerkiksi yläkoulun tai lukion käyttöön.

Kaikkein ensimmäisenä pitää tosin tutkia, millaisia sienirihmastoja ja muuta sisäilmaa saastuttavaa Hamkin tilat sisältävät.

On vaikeaa uskoa, että ne olisivat täysin ongelmattomia, koska monet samoilta vuosikymmeniltä peräisin olevat rakennukset ovat nyt käyttökiellossa tai jo purettuina.

Tilatyöryhmä on sovitellut Myllymäkeen niin lukioita kuin yläkoulujakin. Kummastakin on noussut meteli.

Nummen koulun tilaongelmiin ei varmasti löydy ratkaisua Myllymäestä.

Hakematta tulee mieleen, että niin ikään huonosta sisäilmasta kärsineelle Jukolan päiväkodille suunnitellaan uudisrakennusta Jukolan koulun yhteyteen.

Onko mahdollista yhdistää näitä uudisrakennushankkeita? Nummen ja Jukolan koulut sijaitsevat varsin lähellä toisiaan. Yhteishankkeessa löytyisi varmasti synergiaa.

Pelkästään talouslukujen valossa Lammin lukio kannattaa varmasti lakkauttaa. Asiat eivät kuitenkaan ole niin yksinkertaisia.

Lammin lukio on menestynyt monissa mittauksissa hyvin ja sillä on erittäin suuri merkitys alueen elinvoimaisuudelle. Lukiolla ja yläkoululla on yhteisiä opettajia. Silläkin on merkitystä.

Lukio lakkauttamisen vaikutukset on syytä selvittää. Toivottavasti silloin pannaan painoa myös muille arvoille kuin pelkästään kuntayhtymän talouteen suoraan vaikuttaville tekijöille.

Esittipä tilatyöryhmä toukokuussa mitä vain, varmasti siitä alkaa vilkas keskustelu.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic