Pääkirjoitukset

Timo Soini ei provosoidu

Maahanmuuton vastustaminen jakaa perussuomalaisissa mielipiteitä mutta ei puoluetta. Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho arvosteli Lännen Median haastattelussa puheenjohtaja Timo Soinia liian vähäisestä maahanmuuton ongelmien esilläpidosta.

Halla-ahon mielestä kriittinen suhtautuminen maahanmuuttoon ja muuton tuomien kustannusten esillä pitäminen on yksi puolueen keskeisistä tehtävistä.

Hänen mukaansa perussuomalaisten linja maahanmuutossa on sama kuin rasistiseksi luokitellulla ruotsidemokraateilla, joita muut naapurimaan puolueet hyljeksivät.

Halla-ahon mukaan Ruotsissa PS. olisi myös natsipuolue.

Soini on moneen kertaan muistuttanut, että perussuomalaiset ei ole rasistinen puolue.

Hän on pitänyt maahanmuuttokysymyksissä matalaa profiilia ihan tietoisesti.

Syykin on selvä. Soini haluaa mukaan seuraavaan hallitukseen. Kriittiset maahanmuuttopuheenvuorot voisivat sulkea häneltä ja puolueelta valtioneuvoston oven.

Soinilla on tarkan pelin paikka. Jos hän aikoo saada riittävän kannatuksen hallitukseen pääsyyn, perussuomalaiset tarvitsee välttämättä maahanmuuttokriittisten äänet.

Kokeneena poliitikkona ja puoluejohtajana Soini tietää, ettei provosoitumiseen ole tippaakaan varaa.

Perussuomalaisten eriseuraisuudessa ei ole mitään ihmettelemistä. Kun puolue tulee merkittäväksi tekijäksi, on lähes sääntönä, että sisäisesti käydään repivääkin keskustelua. Vasemmistoliiton edeltäjän SKDL:n sisällä jyrkkä kahtiajako oli vakio.

Muissakin puolueissa irtiottoja tehdään tämän tästä

Halla-ahon ja hänen hengenheimolaistensa huoli on nyt siinä, että Soinin hallituskiima tukkii suut puolueen kannatuksen kannalta keskeisessä asiassa.

Soini voi myös ratsastaa kaksilla rattailla. Antaa maahanmuuttokriittisten elämöidä asialla ja huolehtia näin omista kannattajistaan, ja hän pitää omalla linjallaan hallitusovea auki.

Tämä on jatkuvaa tasapainoilua. Jokaista mielenilmaisua on harkittava tarkkaan ja pinnan pitää kestää.

On ilman muuta selvää, että Halla-ahon esiintulon jälkeen muut puolueet haastavat Soinia maahanmuuttolinjasta. Soinin on kyettävä antamaan uskottava selvitys siitä, ettei perussuomalaiset ole ruotsidemokraattien linjoilla maahanmuuttokysymyksissä.

Torjunta on kuitenkin tehtävä niin, ettei sillä astuta liikaa halla-aholaisten varpaille.

Se helpottaa puheenjohtaja Soinin vaikeaa taivalta, jos maahanmuuton kysymykset jäävät vaalikeskusteluissa talouden varjoon. Ajat kun ovat äärimmäisen haastavat. Seuraavan hallituksen on saatava talous kestävälle pohjalle ja vietävä sote-uudistus maaliin.

Epäonnistumisen varaa Soinilla ei ole.

Uudet neljä vuotta oppositiossa vaalien jälkeen olisivat hänelle jo liian pitkä aika.