Pääkirjoitukset

Timo Soinilla on yhä sanansa sanottavana

Nousu pohjalta ei ole Timo Soinille uutta, jos hän vain sitä haluaisi. Vuonna 1962 syntyneenä hän ei ole ollenkaan ikäloppu presidenttiehdokkaaksi.
Silloinen ulkoministeri Timo Soini (sininen tulevaisuus) myhäili hallituksen huoneessa eduskuntatalossa lokakuussa vuonna 2018. Kuva: Joel Maisalmi
Silloinen ulkoministeri Timo Soini (sininen tulevaisuus) myhäili hallituksen huoneessa eduskuntatalossa lokakuussa vuonna 2018. Kuva: Joel Maisalmi

Perussuomalaisten perustaja ja puolueen huippukannatuksen pohjan karismallaan luonut Timo Soini on täällä taas.

Soinin takki oli tyhjä hänen vetäytyessään politiikasta. Puolueen hajoaminen ja lipeäminen alta oli sen perustajalle kova ja katkera tappio.

Alla jäyti myös Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ulkoministeriajan raskas vastuu.

Nyt Soini ilmoittaa, että takki on väljä, mikä kielii hänen keventyneestä painostaan ja samalla siitä, että politiikan kokeneella konkarilla on tuoreen Populismi-kirjan jälkeenkin vielä runsaasti sanottavaa – myös politiikassa.

Seitsemän kuukauden tauko julkisuudesta on tehnyt hyvää.

Sinisten perustaminen oli Soinilta ja kumppaneilta virhearvio. Jotakin ilmeisen spontaania oli silloisessa hätätilanteessa tehtävä. Puolue jäi kuitenkin hahmottomaksi: siitä puuttui yksi ja sen mukana kaikki: populismi. Tilalle tuli kirosanan kaltainen: elitismi.

Nousu pohjalta ei ole Soinille uutta, jos hän vain sitä haluaisi. Hän nosti SMP:n raunioille rakentamastaan pienpuolueesta merkittävän hallitusvallan käyttäjän, vallan, joka osittain johti Soinin oman aseman luhistumiseen. Kansanmiehen karisma karisi kovalinjaisena pidetyssä hallituksessa.

Paluustaan politiikkaan Soini, 57, tyylinsä mukaisesti vain vihjailee. Hän sanoi maanantaina, ettei ole aikeissa palata, mutta jatkoi heti perään, että seuraavat mielenkiintoiset vaalit ovat vuoden 2024 presidentinvaalit: ”Aika moni puolue tarvitsisi silloin hyvän presidenttiehdokkaan.”

Vuonna 1962 syntyneenä Soini ei ole tuolloin ollenkaan ikäloppu presidenttiehdokkaaksi. Vaalikamppailuissa hän on ollut aina parhaimmillaan ja mille tahansa vastaehdokkaalle kova kilpakumppani.

Vaikeampi on kysymys siitä, minkä puolueen presidenttiehdokkaana Soini voisi uskottavasti lähteä vaaleihin.

Täysin erityylisen Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset on jo karannut käsistä ilmeisen lopullisesti.

Pesäero oli kesällä 2017 jyrkkä. Soini itse kuittaa tilanteen: ”Minä elän omaa elämääni ja perussuomalaiset elää omaa elämäänsä.” (Yle 13.1.) Koskaan ei voi kuitenkaan sanoa ei koskaan.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic