fbpx
Pääkirjoitukset

Tiukka talous vaatii päättäjiltä vastuullisuutta

Joskus on jäänyt vaikutelma, että budjetin laatimisvaiheessa kuntien talousgurut liioittelevat rahapulaa, jotta lautakuntien rahatoiveet saadaan pysymään jonkinlaisessa tolkussa.

Siitä ei tällä kertaa ole kysymys Hämeenlinnassa, eikä useimmissa muissakaan kunnissa.

Hämeenlinnassa lautakunnat ovat jättäneet esityksensä ensi vuoden budjetiksi kaupunginhallitukselle. Siltä odotetaan esitystä lokakuun loppuun mennessä.

Jo toukokuussa kaupunginhallitus antoi valmistelun pohjaksi kehyksen, joka on äärimmäisen tiukka, eikä juuri salli kasvua.

Sen jälkeen kaupungin taloustilanne on muuttunut vielä ahdistavammaksi erityisesti verotulojen romahtamisen ja muutamien menoylitysten vuoksi. Verotuloja kertynee kymmenisen miljoonaa euroa alle arvion.

Yllättävää on myös se, että kohutun kilpailukykysopimuksen vaikutus kuntien taloustilanteeseen ensi vuonna on negatiivinen alenevien verotulojen ja valtionosuuksien vuoksi.

Viime aikoina julkisuudessa on käyty keskustelua lähinnä orkesterivierailuiden tarpeellisuudesta. Se on kuitenkin kokonaisuudessa hiekanjyvä Saharassa.

Kaikissa lautakunnissa ei viesti talousahdingosta ole vielä mennyt perille. Ainakin valtuustolta pitää edellyttää tilanteen kokonaisvaltaista tarkastelua. Nyt ei ole irtopisteiden keruun aika.

Ei tarvitse olla ennustaja, arvatakseen, että lautakuntien esityksiin palataan vielä moneen kertaan valmisteluvaiheessa.

Budjettikehys sisältää kunnallisveron korotuksen 0,25 prosenttiyksiköllä 20,75 prosenttiin.

Päättäjät joutunevat pohtimaan korkeampaa korotusta. Myös lainanoton kasvattaminen noussee esiin.

Yksi kuntien talouteen vaikuttava tekijä on myös se, kuinka sairaanhoitopiiri selviää oman alijäämänsä kattamistalkoista. Sen toimintaa nakertaa epävarmuus sote-uudistuksen sisällöstä.

Kurjuuden keskellä on muistettava, ettei taloustiukkuus rankaise pahiten pienituloisimpia.

Sekin on syytä pitää mielessä, että sijoitukset elinkeinojen edistämiseen vaikuttavat työllisyyteen ja sitä kautta myös verotuloihin. Jos ei ensi vuonna, niin seuraavina.

Ei tulevaisuus lopu tähän.

Menot