fbpx
Pääkirjoitukset

Kuva ja terveiset Kabulista kertovat, millaisissa maailmanlopun tunnelmissa suomalaiset tekevät evakuointeja

Evakuointioperaatioon osallistuvat suomalaiset tietävät, että nyt aikaa on vain vähän. Siksi kentällä tehdään töitä tehdään kovalla intensiteetillä.
Suomalaisviranomaiset ovat evakuoineet Kabulin lentokentän läheisyydestä Suomelle, EU:lle ja Natolle töitä tehneitä ja heidän perheenjäseniään. Kuvan henkilöiden kasvot on peitetty heidän turvallisuutensa takaamiseksi. Kuva: Ulkoministeriö

Apokalyptinen tunnelma porteilla, todella paljon naisia ja lapsia. Täällä ollaan vedetty todella kovaa, mutta fiilis on korkealla.

Tällaisia sähkeenomaisia terveisiä kuului tiistaiaamuna Hämeen Sanomille Afganistanista Kabulin kansainväliseltä lentokentältä, jossa riskit kasvavat koko ajan.

Pieni, mutta tehokas suomalaisvirkamiesten ja -sotilaiden muodostama evakuointinyrkki on saanut ansaittua tunnustusta niin kotimaasta kuin ulkomailta. Esimerkiksi Yhdysvallat kiitti Suomea tuesta turvata maansa kansalaisten ja muiden evakuoitavien pääsyä pois Afganistanista.

Lisäksi se kertoi olevansa ylpeä Yhdysvaltojen ja Suomen yhteistyöstä afganistanilaisten tukemisessa.

Lue myös: Yhdysvallat, Australia ja Britannia kehottavat kansalaisiaan poistumaan välittömästi Kabulin lentokentän läheisyydestä – varoittavat terroriuhasta

 

Sekasortoinen ja kaaosmainen tilanne Kabulissa on vaatinut ihmisuhreja, mutta toistaiseksi huomattavan suurelta verenvuodatukselta on vältytty. Hetkessä tilanne saattaa kääntyä kuitenkin huonompaan suuntaan.

Talebanilla on selvä näkemys siitä, milloin Yhdysvaltojen pitää poistua kentältä, ja samaan aikaan osa länsimaista vetoaa Yhdysvaltoihin, jotta maan sotilaat pysyisivät turvaamassa evakuointioperaatiota.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei halua pitkittää evakuointeja vaan pitää sopimuksesta kiinni. Yhdysvaltalaisjoukkojen Afganistanista vetäytymisen takaraja on asetettu elokuun viimeiseen päivään.

Etenkin Britannia, Ranska ja Saksa haluavat jatkaa Kabulin lentokentän aukioloa elokuun lopun jälkeenkin. Nähtäväksi jää, mikä maa kentälle viikonloppuna jää.

 

Pattitilanne länsimaiden ja Talebanin välillä näyttää joka tapauksessa nyt vääjäämättömältä ja vaaralliselta – mikäli vieraiden valtioiden edustajat eivät lähde Kabulista.

Evakuointioperaatioon osallistuvat suomalaiset tietävät, että nyt aikaa on vain vähän. Siksi kentällä tehdään töitä tehdään kovalla intensiteetillä.

Lähtökäsky kotiin voi tulla hetkenä minä hyvänsä. Suomen hallitus laajensi viime hetkillä evakuointioperaationsa Suomen Kabulin-suurlähetystöä palvelleeseen turvallisuushenkilökuntaan. Tämä lisää entisestään painetta kentällä.

Puolustusvoimat julkaisi tiistaina kuvia ja tiedotteen Afganistanin evakuointioperaatiosta. Kuva: Puolustusvoimat

Menot