Pääkirjoitukset

Töitä seuraavalle hallitukselle

Eduskunta hyväksyi kuntarakennelain viime töinään ennen reilun kahden kuukauden kesätaukoa. Mitä laki käytännössä merkitsee, ei liene vielä kenellekään selvää.

Loppuviikosta myös sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämislakia valmisteleva työryhmä jätti väliraporttinsa uudelle peruspalveluministerille Susanna Huoviselle (sd.).

Esitys lähtee nyt kuntiin lausunnoille. Niitä odotetaan lokakuun alkuun mennessä. Sen jälkeen jatketaan lain valmistelua.

Raportti ei sisältänyt mitään uutta. Se painottaa yli 50 000 asukkaan kuntien mahdollisuutta päättää itsenäisesti kaikkien sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä.

Pienemmille kunnille tätä ei suotaisi, joskin kompromissina yli 20 000 asukkaan kunnat saisivat järjestää perustason palveluita itse.

Raportti jättää edelleen useita kysymyksiä ratkaisematta, suurimpana niistä rahoitus.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka on epäillyt, ettei sote-uudistukseen sisältyvä ajatus vastuukuntien järjestämistä palveluista ole sovitettavissa yhteen kunnallisen itsemääräämisoikeuden kanssa.

Nyt työryhmä ohittaa tämän toteamalla, että vastuukunnan perustuslainmukaisuutta selvitetään syksymmällä.

Perustuslakivaliokunnan mukaan kunnilla pitää olla sote-lain valmistumisen jälkeen puoli vuotta aikaa pohtia, mitkä ovat sen vaikutukset kuntarakenteeseen. Tämä lykkää asiaryppään ja päätöksenteon ensi vuoden syksyyn.

Silloin ollaan jo hyvin lähellä seuraavia eduskuntavaaleja. On aivan selvää, ettei päätöksenteosta tule mitään.

Sote-valmistelu jäi jälkeen kuntarakennelaista, koska vastuuministerinä ollut Maria Guzenia-Richardson souti ja huopasi.

Demarit joutuivat vaihtamaan ministeriä. Lisäksi pääministeri Jyrki Katainen pani ryhmyrit Petteri Orpon (kok.) ja Jouni Backmanin (sd.) kaitsemaan uudistuksen takaisin oikealle polulle.

Hallitus on räpeltänyt monissa muissakin asioissa, muta sote- ja kuntarakennevalmistelut ovat suoraan kauhugalleriasta.

Jo nyt heikon hallituksen kuntarakenne- ja sote-esiykset ovat saaneet täystyrmäyksen itseluottamusta uhkuvalta oppositiolta. Hallitus on antanut sille oivallisen käsikassaran, jota se ei epäröi käyttää.

Keskustan sote-asiantuntija Juha Rehula ja perussuomalaisten ryhmyri Pirkko Ruohonen-Lerner ovat jo kehottaneet kuntia olemaan noudattamatta kuntarakennelakia.

Valmistelu onkin ollut niin sekavaa, että monissa kunnissa varmasti toivotaan molempien uudistusten venähtävän yli eduskuntavaalien.

Kuitenkin myös nykyinen oppositio allekirjoittaa näkemyksen, että nykysysteemillä sosiaali- ja terveyspalveluja ei pystytä järjestämään, kun väestö ikääntyy.

Uudenkin hallituksen olisi tartuttava asiaan ensi töikseen. Silloin ongelmat ovat kasvaneet entisestään. Ehkä tuolloin oppositiokin otetaan mukaan uudistuksen valmisteluun.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic