Pääkirjoitukset

Toiveikkuutta synkkyyden keskelle

Talouden käänne parempaan antaa edelleen odottaa itseään. Kaikkinaiset lievätkin myönteiset ennusmerkit ovat olleet vähissä.

Suomalaisten luottamusta omaan talouteensa mittaava kuluttajabarometri kertoi tammikuun lopulla odotusten hieman kohonneen. Samansuuntainen on Suomen Yrittäjien suhdannebarometrin tulos.

Edes jonkinlainen toiveikkuus tekee terää taloussynkkyyden keskellä.

Elinkeinoelämän Keskusliitto ei viimeisimmässä suhdannekatsauksessaan synkkiä sävyjä säästellyt.

Teollisuudessa uusien tilausten lasku on sentään pysähtynyt, mutta tilauskirjojen odotettuun täyttymiseen on vielä matkaa. Pitkistä miinuksista on matkaa plussalle.

Suomalaisten työllistäjinä äärimmäisen tärkeät pienet ja keskisuuret yritykset näkevät edes vähän enemmän valoa tunnelin päässä.

Tuoreen pk-barometrin tuloksissa erityisen plusmerkkinen oli suhdanneodotuksia kuvaava saldoluku, joka oli +16, kun luku oli viime syksyn kyselyssä +5. Suhdanteiden paranemista odottaa 33 prosenttia yrityksistä, kun viime syksynä prosenttiosuus oli 25. Erityisen toiveikkaita ollaan pienissä ja keskisuurissa teollisuusyrityksissä.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen näkee taustalla tärkeiden vientimaiden kuten Ruotsin ja Saksan kohtalaisen hyvän taloustilanteen.

Käänne on tapahtunut, mutta toistaiseksi vasta odotuksissa. Ne eivät valitettavasti vielä suoraan työllistä ketään tai luo muutenkaan kaivattua uutta taloudellista toimeliaisuutta.

Kanta-Hämeessä yritykset kokevat tilanteensa jopa muuta maata paremmaksi.

Alueen yritykset eivät ole joutuneet sopeuttamaan toimintaansa yhtä paljon kuin muualla maassa, ja erityisen myönteistä on se, että pienet yritykset ilmoittavat kasvattavansa henkilöstöään. Suhteellisen monipuolinen yritysrakenne on edelleen sijainnin lisäksi kantahämäläinen valttikortti.

Jokainen uusi, yksittäinenkin työpaikka on tässä taloustilanteessa kullan arvoinen. Siksi kestävää laatua oleva vaatimus kuuluu: työllistämisen esteitä on edelleen poistettava.

Verotus kuten monet muutkin asiat ovat hoidettavissa poliittisilla päätöksillä myös määrätietoisesti työllistävään suuntaan. Ympäristövaikutuksetkin nykyään arvioidaan, mutta työllistämisvaikutuksista ei välitä välttämättä kukaan tuon taivaallista.

Pienyrittäjät tekevät kansantaloudelle äärimmäisen arvokasta perustyötä: elättävät huomattavaa osaa kansakunnasta.

Työllisten määrä on vuoden 2001 jälkeen laskenut yli tuhat henkeä työllistävissä yrityksissä selvästi. Saamaan aikaan 1-9 hengen yrityksissä on syntynyt lähes 44 000 uutta työpaikkaa.

Hämäläisittäin yrittäjien toiveikkuuteen yhdistyy ainakin osittain turha varovaisuus. Murheenkryyninä on yritysten haluttomuus tehdä investointeja. Sen tilalle tarvitaan ripaus rohkeutta, niin päästään toiveista tekoihin.

Päivän lehti

30.5.2020