Pääkirjoitukset

Toivoa herättävä tapaaminen

Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön pikavierailu Venäjän presidentin Vladimir Putinin luo perjantaina nostatti kansainvälisesti melkoisen suuria ennakko-odotuksia.

Jo kuukausia jatkunut Ukrainan kriisi ja sen vakavat välittömät ja välilliset seuraukset ovat kiristäneet maailmanpolitiikan ilmapiiriä. Puheet uudesta kylmästä sodasta, lännen ja idän keskinäisten suhteiden jääkaudesta ,ovat viime päivinä maailmalla voimistuneet.

Tällaisessa ilmapiirissä presidenttien lyhyt tapaaminen on tärkeätä, vaikka varsinaisista rauhanneuvottelujen avauksesta ei kuitenkaan ollut kysymys.

Presidentti Putin ei ole muutamaan viikkoon tavannut henkilökohtaisesti ketään lännen johtajia ja Niinistön vierailu oli poikkeuksellinen nykyisessä suhdeilmastossa.

Presidentti Niinistö sai kutsun Suomen valtionpäämiehenä ja sellaisena hän myös esiintyi, ei Euroopan unionin edustajana tai sanansaattajana.

Sotshissa käsiteltiin asioita, jotka ovat yhteisiä Suomelle ja Euroopan unionille, sillä Ukrainan kriisi ja taloussuhteet koskettavat kaikkia maita, muuallakin kuin yksin Euroopassa.

Toivoa Ukrainan tilanteen laukeamisesta rauhanomaisesti antoi presidenttien vakuutus, että he tekevät kaikkensa, jotta sota ei enää laajenisi, vaan rauha lopultakin palaisi.

Lujassa umpisolmussa oleva tilanne ei ole kuitenkaan helppo ja yksinkertainen ratkaistava. Siihen on sitoutunut kosolti Venäjän, Ukrainan, kapinallisten, Euroopan unionin ja Yhdysvaltain ulkopoliittista arvovaltaa, Venäjällä myös sisäpoliittista, ettei yksikään osapuoli ole toistaiseksi valmis antamaan periksi. Sellainen olisi osoitus heikkoudesta ja kasvojen menetys pelottaa kaikkia.

Venäjä tuskin luopuu vapaaehtoisesti keväällä valtaamastaan Krimistä. Jo yksin sen tähden kriisin ratkaisu ei vielä edes häämötä.

Vaikka presidentti Niinistö ei varsinaiseksi rauhantekijäksi pyrikään, hän tarjosi Putinille ”hyviä palveluksia”, mikä voidaan tulkita lupaukseksi suomalaisten halusta toimia välittäjänä.

Merkillepantavaa on myös se, että Niinistö tapaa tänään Kiovassa Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon. Vaikka hän ei olisikaan saanut Putinilta mitään viestiä vietäväkseen, hän voi välittää ukrainalaisille ainakin tuoreen käsityksensä siitä, mitä Venäjällä ajatellaan maiden välisistä suhteista ja keinoista tilanteen laukaisemiksi niin, ettei sotatila enää jatkuisi ja laajenisi.

Ensimmäinen askel on tulitauko ja sitä seuraava on aselepo. Vasta niiden jälkeen on todellisten rauhanneuvottelujen aloittamisen oikea hetki.

Suomen rooli niissä on toistaiseksi arvoitus, mutta ei presidentin sukkulointi Sotshin ja Kiovan välillä ainakaan heikennä mahdollisuuksiamme toimia rauhan rakentajana.

Menot