Pääkirjoitukset

Torinaluspysäköinti lopulliseen puntariin?

Hämeenlinnalaiset valtuutetut tekivät rakentavan päätöksen. Pysäköintilaitoksen yleissuunnittelu sisältyy hyväksyttyyn keskustan pysäköintiohjelmaan. Se tarkoittaa käytännössä torinaluspysäköintiä.

Selvityksiä on tehty selvitysten päälle, mutta yksi on jäänyt puuttumaan. On vain valistuneita arvailuja siitä, miten torialuspysäköinti rahoitettaisiin.

Veronmaksajien rahoja ei pidä pohjattomasti upottaa torin alle.

Pysäköintilaitoksen taakse tarvitaan ehdottomasti yksityistä rahaa. Jos sitä ei löydy riittävästi, voidaan hanke taas haudata – ehkä jopa lopullisesti.

Historia voi hyvinkin toistaa itseään Suomen vanhimmassa sisämaakaupungissa.

Torinaluspysäköinti on ennenkin kaatunut siihen, että hyvää halua olisi, mutta kukaan ei ole valmis panemaan omia rahojaan likoon.

Tämä on Hämettä: Pysäköintiasiat on selvitetty perusteellisesti, mutta riittävän kauaskantoisiin päätöksiin ei ole vuosien väännönkään jälkeen päästy.

Oikaistaanpa vähäsen mutkia: Torinaluspysäköinti on kaivettu haudasta, mikä tarkoittaa, että torille voidaan kohtapuoliin kaivaa pitkäaikaiseksi riesaksi karmean iso työmaakuoppa.

Ensin vaaditaan kuitenkin ”vielä kerran” vakavaa ja kokonaisvaltaista harkintaa, tarkkaa kustannusten arviointia sekä avointa julkista keskustelua. Sen jälkeenkin jää arvoituksia, kuten: mitä historiallisia jäänteitä torin alta löytyykään…

Pysäköintipaikat ovat joka tapauksessa keskustassa vähenemässä. Lisää tarvitaan.

Asiointi keskustassa pitää olla sujuvaa, ja autoilijoille on löydyttävä pysäköintipaikkoja.

Pysäköintiratkaisuissa on nähtävä myös tulevaisuuteen, mikä lisää vaikeuskerrointa.

Samaan aikaan on edistettävä myös julkista liikennettä ja vihdoin kunnolla myös yhä lisääntyvää pyöräilyä. Monipuolinen tavoitettavuus ja viihtyisyys ovat keskustan elinehtoja.

Hämeenlinnalainen pysäköinti on herättänyt pitkin matkaa läpeensä kitkerää kritiikkiä.

Poliitikkojen epäkiitollinen tehtävä on päättää pysäköinnistä parhaiden asiantuntijoidenkin puolesta. Heitä ovat etenkin hämeenlinnalaiset autoilijat, jotka kaikki ovat omista lähtökohdistaan oikeassa.

Yksi asia on sentään vuosien mukana muuttunut torinaluspysäköintikeskustelussa. Torin viimeisin laaja kunnostustyö ei ole enää kovin tuoreessa muistissa.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic