Pääkirjoitukset

Trump ei halunnut kärjistää kriisiä lisää

Yhdysvaltain presidentti ei esittänyt suoria sotilaallisia uhkauksia Iranille.
Presidentti Donald Trumpin alleviivasi, ettei Iranilla koskaan tule olemaan ydinasetta. Kuva: MICHAEL REYNOLDS
Presidentti Donald Trumpin alleviivasi, ettei Iranilla koskaan tule olemaan ydinasetta. Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Moni sotilasasiantuntija ympäri maailman oli keskiviikkona sitä mieltä, että Iranin ohjusisku yhdysvaltalaisjoukkojen käyttämiin sotilastukikohtiin oli näyttävä demonstraatio maan kyvyistä, mutta sen ei ollutkaan tarkoitus olla tappava. Parinkymmenen ballistisen ohjuksen iskussa ei kuollut tiettävästi yhtään ihmistä. Sapeleja siis kalistellaan muistuttaen samalla, ettei kukaan halua avointa sotaa.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump puhui eilen alkuillasta Suomen aikaa tiukkaan sävyyn iskusta, terrorismista ja Iranista, mutta suoria sotilaallisia uhkauksia hän ei Iranille esittänyt. Tämä tulkittiin pääsääntöisesti niin, että periamerikkalaisesta uhosta huolimatta presidentti Trump on ottanut järjen käteen Iranin kriisissä. Sitä ei olekaan syytä kärjistää nykyistä enempää.

Presidentti Trump myös vaati puheessaan Natolle suurempaa roolia Lähi-idässä ja vetosi sekä Eurooppaan että Kiinaan, että nämä asettaisivat enemmän paineita Iranille. Tavallaan ironista se oli siksi, että Trump vetosi nimenomaan niihin liittolaisuuksiin, joita hän on mitätöinyt koko kolmivuotisen presidenttikautensa ajan.

Trumpin työkalupakista näyttää kuin näyttääkin löytyvän myös rationaalinen suhtautumistapa, vaikka Yhdysvaltojen presidentin uho isoista pommeista saattaa suomalaisten korviin kovin lapselliselta hiekkalaatikkoväittelyltä. Vapaan maailman johtajaksi itseään tituleeraavan Trumpin tuskin tarvitsisi muistuttaa siitä, että Yhdysvaltojen sotilasmahti oli globaalissakin katsannossa ylivertainen. Ehkä tällaista viestiä kuitenkin tarvitaan – jos ei muille niin ainakin omille kannattajille.

Kostonkierteen katkaisemiseksi presidentti Trump puhui yhteistyöstä terroristijärjestö Isisiä vastaan. Tilanteen sekavuudesta kertoo toisaalta se, että Trump on moneen otteeseen kehuskellut kaataneensa Isisin ja toisaalta sekin, että Trump yhä viittaa pilkallisesti omaan pesään eli Barack Obamaan.

Trumpin mukaan Obaman kaudella Iranin jäädytettyjä varoja vapautettiin, ja nyt tulos on ohjusisku Yhdysvaltoja vastaan. Sisäpolitiikkaa voi tehdä myös Iranilla.

Päivän lehti

17.9.2020

Fingerpori

comic