fbpx
Pääkirjoitukset

Trump heiluttaa tahtipuikkoa mielensä mukaan

Kiina ja Yhdysvallat ovat jo osoittaneet, että ne ovat valmiita ottamaan erittäin järeitä keinoja käyttöönsä kauppasodassa. Loistavan diilin tekeminen hyödyttäisi kaikkia.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump pelaa kovaa peliä sekä kansainvälisillä kauppa-areenoilla että kotimaassaan. Kuva: JIM LO SCALZO
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump pelaa kovaa peliä sekä kansainvälisillä kauppa-areenoilla että kotimaassaan. Kuva: JIM LO SCALZO

Yhdysvalloissa osakeindeksit päätyivät tämän viikon aluksi huonoimpiin lukemiin useisiin kuukausiin.

Syynä oli Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan kärjistyminen, sillä samoihin aikoihin Kiina kertoi asettavansa entistä suuremmat tullit yhdysvaltalaisille tuotteille. Tullimaksut vaihtelevat viidestä prosentista 25 prosenttiin ja ne kohdistuvat muun muassa nesteytettyyn maakaasuun, soijaöljyyn, maapähkinäöljyyn, lihaan, kahviin, pakastettuihin vihanneksiin sekä kosmetiikkaan.

Kiinan päätös oli puolestaan suoraa seurausta siitä, että Yhdysvalloissa otettiin käyttöön uudet 25 prosentin tuontitullit 200 miljardin dollarin tuonnille Kiinasta.

Tällaista suurvaltojen nokittelua voi jo hyvällä syyllä kutsua kauppasodaksi.

Eilen osakkeiden hinnat nousivat jälleen laajasti, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump liennytti pelkoja kauppasodan pahenemisesta. Trumpin käsityksen mukaan Yhdysvallat on tilanteessa niskan päällä, ja sopimus Kiinan kanssa syntyy, kunhan aika on sopiva. Diilin pitää luonnollisesti olla Yhdysvalloille loistava, ainakin Trumpin mielestä.

Presidentti Trumpin toiminta Twitterissä – puolihuolimattomien ja aggressiivisten kommenttien tulva – heiluttaa osakemarkkinoita ympäri maailman. Samalla toiminta saattaa vaikuttaa kaoottiselta ja suunnittelemattomalta isottelulta, mutta voi yhtäkaikki sataa lopulta Trumpin laariin.

Presidentti Trump pystyy kauppasotaa lietsomalla sekä liehittelemään äänestäjiään kovalla, nationalistisella retoriikalla että välillisesti vaikuttamaan Yhdysvaltain keskuspankin rahapolitiikkaan.

Jos taloudessa on epävarmuutta tulevasta, ei koronnostoille ole oikein sijaa. Ja Trump on useaan otteeseen arvostellut keskuspankkia virheistä korkopolitiikassa.

Viime vuonna Trump lausui jopa, että Fed on tullut hulluksi.

Keskustelut kahden jättiläisen välillä kuitenkin onneksi jatkuvat. Molemmat osapuolet ovat jo osoittaneet, että ne ovat valmiita ottamaan erittäin järeitä keinoja käyttöönsä kauppasodassa. Siksi olisi suotavaa, että loistava diili syntyisi mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Menot