Pääkirjoitukset

Trumpin kädet käyvät kuin tuulimyllyllä

Kiistely muurista jakaa myös sisäpolitiikkaa. Puolustusministeri James Mattisin ero kova paikka myös Suomelle.
Presidentti Donald Trump elehtii ja Suomen ystävänä tunnettu puolustusministeri James Mattis kuuntelee viime toukokuussa Valkoisessa talossa. Kuva: CHRIS KLEPONIS / POOL

Sisäinen jakautuminen ja vastakkainasettelu voimistuvat Yhdysvalloissa sitä mukaa, kun seuraavat presidentinvaalit lähestyvät vuonna 2020.

Liittovaltio lienee ainoita maita maailmassa, missä poliittiset erimielisyydet laittavat hallinnon kiinni.

Presidentti Donald Trump on ilmoittanut lomauttavansa 400 000 hallinnon työntekijää, jos sopimusta muurin rakentamisesta Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalle ei saada aikaiseksi.

Demokraatit vastustavat jyrkästi ja myös osa Trumpin oman puolueen republikaaneista. Trumpin ydinkannattajat ovat kuitenkin lujasti muurin rakentamisen puolesta. Se oli myös presidentin tärkein ja konkreettisin vaalilupaus eli pattitilanne on valmis.

 

Yhteinen raja on yli 3 000 kilometriä pitkä. Noin 1 000 kilometrin verran rajalla on olemassa muuria ja aitaa. Lopun rakentaminen on kymmenien miljardien dollarien projekti.

Laittoman maahanmuuton ja huumeiden salakuljetuksen estäminen sopii kyllä Trumpille seuraavankin vaalikampanjan teemoiksi.

Valkoisesta talosta putoilee merkittäviä henkilöuutisia melkein päivittäin. Suomen kannalta hankalin pitkään aikaan oli puolustusministerin, kenraali James Mattisin ero.

Mattis tuntee talvisodan historian taistelu taistelulta ja oli täysin keskeinen peluri Yhdysvaltojen, Ruotsin ja Suomen puolustushallintojen yhteistyön tiivistämisessä.

Mattisille viimeinen niitti taisi olla Trumpin päätös vetää joukot pois Syyriasta.

Yhdysvalloilla on huonoja kokemuksia niin Irakista kuin Afganistanista. Nyt näyttää siltä, ettei niistä ole opittu mitään. Sekavissa sotaa käyvissä valtioissa eivät bisnesmaailmasta tutut diilit päde. Kansainvälinen diplomatia vaatii kärsivällisyyttä.

Mattisin apulaisesta Patrick Shanahanista tulee vuoden alussa varsinainen puolustusministeri. Hänellä ei ole sotilastaustaa eikä poliittista kokemusta. Kansainvälisessä politiikassa Shanahan on täysi arvoitus. Työurallaan hän on toiminut pitkään Boeingin johdossa.

Side Suomeen tuleekin sitä kautta, kun Boeingin valmistamat Super Hornetit ovat ehdolla maamme seuraavissa hävittäjähankinnoissa.