Pääkirjoitukset

Trumpin maailmassa on Amerikka kaikessa ensin

Maailma odotti Donald Trumpin perjantaista ensiesiintymistä Yhdysvaltain presidenttinä henkeään pidätellen, eikä turhaan.

Kiveäkään ei ole jätetty ennakkoarvioissa kääntämättä, mutta silti Trump yllätti – todennäköisesti jopa vannoutuneimmat kannattajansa.

Donald Trump aikoo toteuttaa vaalilupauksensa ja tehdä Amerikasta jälleen suuren, mitä kaikkea se sitten sisältääkään. Nyt alkaa tulkintojen aika.

Jos joku odotti maltillista ja sovittelevaa puhetta, hän joutui pettymään. Sitä vastoin kuultiin moottoriteiden rakentamisesta ja sairauksien poistamisesta lähtien kaikki populistiset ja kiihkeän kansallismieliset kliseet, joita kuvitella saattaa. Trump lupasi amerikkalaisille kuun taivaalta ja enemmän.

Valta on Trumpin mukaan nyt palautettu kansalle, tavallisille amerikkalaisille, joille presidentti lupaa työtä, vaurautta, terveyttä ja turvallisuutta. Muulla maailmalla ei sitten olekaan niin väliä.

Trumpin maailmassa amerikkalainen etu ohjaa kaikkea.

Jos Trump toimii puheidensa mukaisesti, Yhdysvallat alkaa harjoittaa juuri sellaista itseensä sulkeutuvaa protektionismia, jota on pelätty. Se on pahimmillaan tuhoisaa globaalissa maailmassa.

Trump voi kuvitella tulevansa toimeen ilman muuta maailmaa, mutta maailma tarvitsee Yhdysvaltoja.

Ennustettavuus väistämättä vähenee maailmanpolitiikasta, jos sellaisena ei pidetä Yhdysvaltain tinkimistä kaikista kansainvälisistä sitoumuksistaan, joiden voi katsoa olevan ristiriidassa sen kansallisen edun kanssa.

Yhdysvaltain presidentti saa halutessaan sekaisin niin maailman talousjärjestelmän kuin turvallisuusyhteistyönkin.

Presidentinvaalit jakoivat amerikkalaisia poikkeuksellisen jyrkästi. Vaalikamppailun haavojen parantamisessa menee vielä aikansa.

On ajateltu, että yksi Trumpin ensimmäistä tehtävistä on yhdistää amerikkalaiset. Trumpin viesti uppoaa tyytymättömiin massoihin, mutta ei ikinä valistuneisiin ja sivistyneisiin amerikkalaisiin.

Trump esitti tavallisen kansan vihollisena Washingtonin eliitin, joka on hänen mukaansa toiminut kansan edun vastaisesti. Viholliskuvien luominen on vastenmielisintä populistisen politiikan retoriikkaa.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic